Hírek

Batthyány Erzsébet életével ismerkednek a gyerekek a Vasi Múzeumbarát Egylet idei régésztáborában

2024. július 05., 13:24

A 16-17. századi magyar történelemmel - viselettel, fegyverekkel, harcmodorral, művészeti stílusokkal - és Batthyány Erzsébet életével ismerkednek a gyerekek a Vasi Múzeumbarát Egylet idei régésztáborában. 13-an jelentkeztek az ötnapos, napközis turnusra. Szerdán a végvári vitézek fegyverzetével és török kori hangszerekkel találkozhattak.

Batthyány Erzsébet életével ismerkednek a gyerekek a Vasi Múzeumbarát Egylet idei régésztáborában

"Van, amelyik testre szabottabb, van, amelyik kicsit bővebb. Ugyanis a török viselet átjön a magyar viseletbe is."

Gatya, paraszting, posztósüveg és csizma - a török kori végvári vitézek öltözetét mutatták be a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium tagjai a régésztáboros gyerekeknek. A súlyos posztódolmány nem csak hideg ellen, de a zárógallérnak és az ujj végén található ún. kutyanyelvnek köszönhetően a kardvágással szemben is védelmet nyújtott. Az is előfordult, hogy puskagolyó híján a gombokat töltötték a fegyverekbe. A viseleti elemeken túl bemutatták a korabeli fegyverzetet és védőfelszereléseket is, például a fémgyűrűkből font láncinget.

"Ha ráütök egy ilyen láncdarabra, a vágások ellen nagyon jól véd."

A gyerekek kézbe foghatták, sőt, fel is próbálhatták az egyes darabokat.

"Azért van súlya!"

Tóth Róbert - hagyományőrző, Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium
"Ebből a korszakból a török-magyar viselet volt az elsődleges, milyen ruhát viseltek, és mivel katonai hagyományőrzésről beszélünk, elhoztuk a végvári katonák fegyverzetét is elhoztuk, megmutattuk a szablyát, csákányfokost, védőfegyverzetet."

"Csinál egy tisztítást és ellenőrzi a csövet."
A hadügyi reform révén akkoriban jelentek meg a hadászatban a tűzfegyverek. A hagyományőrzők az elöltöltős pisztolyt és a kanócos muskétát is megmutatták, illetve működésbe hozták.

"Isten nevében, adj tüzet! puff, puff"

A régésztábor témája idén a 16-17. század.

Tóth Kálmán - titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
"Majdnem hogy a régészet által vizsgált korszak végén vagyunk, 1711 a régészet határa. Arra gondoltunk, itt van nekünk Batthyány Erzsébet, aki 350 éve hunyt el, ő volt, aki a domonkos templomot romos állapotából újjáépítette."

13 gyerek jelentkezett, 4.-től 8. évfolyamig, mindannyian érdeklődnek a történelem iránt.

Németh László Nimród
"Úgy éreztem, ebben a táborban többet tudok majd meg, mint a történelemórákon az iskolákban. Mit próbáltál ki eddig? Sok mindent, például a márványfestést, azt otthon még nem próbáltam meg szikével faragtunk."

Szerdán török kori zenével és autentikus hangszerekkel is megismerkedtek a táborozók, de a heti programban szerepelt például kerékpártúra a vépi Erdődy-kastélyba, festettek címert és ceruzatartót is készítettek.