Hírek

Belvízkárok a földeken

2010. szeptember 28., 14:26
Víz alatt van a Szombathely környéki mezőgazdasági területek egy része, de nincs komoly belvízveszély, a gazdák bizakodók. Ha nem jön további nagy mennyiségű eső, nem károsodnak a vetések. Az őszi talajelőkészítő munkák és a betakarítás azonban félbeszakadt, mert a gépek nem tudnak rámenni az átázott földekre.
Belvízkárok a földeken

Az árkot tisztítja ez a munkagép Gencsapáti határában, hogy el tudjon folyni a rengeteg esővíz. Ide vezetik le a vizet a földekről.

Az ügyvezető azt mondja, készültek az őszi esőkre, nyár végén 60 centi mélyen meglazították a földet, de hiába: annyi csapadék esett, hogy a talaj nem tudja elnyelni. Ebben a hónapban eddig az átlagosnál több, 125 mm eső hullott, ennek kétharmada az elmúlt hétvégén. A gazda azt mondja, ha a repce egy hétnél tovább lesz víz alatt, akkor kirohadhat a vetés.

Schmalzel Antal - ügyvezető igazgató, Savaria Agrár Kft.
"50-80 hektár ami kritikus állapotban van, de ha nem esik további nagy mennyiségű eső, el tud szivárogni a víz és nem pusztítja a növényeket, de bajokat okozhat."

A felázott talaj hátráltatja a kukorica és a napraforgó betakarítását, valamint az őszi búza és árpa vetését. Az eredeti tervek szerint Vas megyében a gazdák 40 ezer hektáron vetettek volna búzát, de a sok eső miatt nem biztos, hogy ekkora területen kerül földbe a jövő évi gabona.

Dr. Márkus Antal - vezető főtanácsos, MGSZH Földművelésügyi Igazgatóság
"Problémát látunk a Rába és a Csörnöc patak mellett, de elég gyorsan vonul vissza a víz, utánpótlása nincsen. A Répce mellől is azt jelentették a falugazdák, hogy megy vissza a víz, problémát nem okoz."

Belvízkárra nincs külön támogatás, csak akkor, ha országos probléma lesz, és a minisztérium úgy dönt, hogy kártalanítja a gazdákat.