Hírek

Bemutatták Meskó Zsolt Passió című színdarabját a táplánszentkereszti Szent Lőrinc templomban

2024. március 26., 11:45

Adásunkkal egyidőben mutatják be Meskó Zsolt Passió című színdarabját a táplánszentkereszti Szent Lőrinc templomban. A dramatikus misztériumjáték során a néző végigkíséri Jézus keresztútját, Húsvét ünnepére készülve. Hétfőn tartották a főpróbát.

Bemutatták Meskó Zsolt Passió című színdarabját a táplánszentkereszti Szent Lőrinc templomban

A templomi színjátszó társulatok betiltása előtt - 1948-ig - szinte minden magyar templomban volt passiójáték. A hagyomány újjáéledt, idén 33 magyarországi és határon túli településen helyi közösségek amatőr színészei elevenítik fel Jézus szenvedéstörténetét Meskó Zsolt író-rendező műve alapján. A táplánszentkereszti Szent Lőrinc templomban bemutatott változatot Schmidtné Vinczi Réka rendezi.

Schmidtné Vinczi Réka - szervező, rendező

“Egy ismerősöm szólított meg, hogy nem lenne-e kedvem nekem Passiót szervezni, mert a Magyar Kurirban hirdették, hogy Passió szervező-rendező képzést tartanak. Pasaréten van egy színházi szakember, aki amúgy az ottani hívő közösségnek a tagja, és ők már több éve csinálják a pasaréti Passiót, és az az ötlete támadt, hogy országosan is terjeszteni kellene, és egy ilyen Magyarország Passió elnevezést nyert ez a kezdeményezés”

Táplánszentkereszten második alkalommal mutatják be a színdarabot falubéli, szombathelyi és nagykölkedi lakosok közreműködésével. Több gyerek is részt vesz az előadásban.

Németh Eliza

“Nagyon jó volt a próba, és nagyon várom az előadást!”

Schmidt Eszter Ágota

“Jól tetszett a próba! Arról szól a Passió, hogy Jézust keresztre feszítik.”

Összesen 46-an játszanak a darabban - a főbb szerepekben táplánszentkeresztiek.

Némethy Mária - szereplő

“Én a jelenkor emberét testesítem majd meg a darabban, aminek az a lényege, hogy néha, amikor így visszarepülünk majd az időben és Jézus keresztre feszítésének történetét mutatja be a darab, olykor-olykor megáll ez a kép, kimerevedik, és akkor előrelépek és a saját vívódásaimat, küzdelmeimet kezdem el mondani, hogy számomra mit jelent a hit, illetve az, amit éppen ott látok.”

A montázs-technikával megalkotott színmű Jézus szenvedéstörténetét láttatja korunk emberének szemüvegén keresztül, aki néha beszélget, vitatkozik is a szereplőkkel, majd egyre közelebb kerül Jézushoz, végül bensőséges, személyes kapcsolata lesz a Megváltóval.