MNB - 2
MNB

Hírek

Benzin helyett bioetanol

2011. május 20., 09:23
Benzin helyett egyre többen tankolják gépjárművüket bioetanollal, ez ugyanis jóval olcsóbb mint a hagyományos üzemanyag. Benzines autóba is kerülhet bioetanol akár benzinnel keverve, de a járművek átalakítására előtte áldozni kell.
Benzin helyett bioetanol

Ennél a szombathelyi benzinkútnál lehetett legelőször bioetenolt tankolni. Kezdetben nem sokan választották a környezetbarát üzemanyagot, de a benzinkutakon azt tapasztalják, a benzinár emelkedésével megnőtt iránta a kereslet. A bioetanolt hazai kukoricából hazai gyár állítja elő.


Derkics Péter - üzemeltető, AVIA benzinkút
"Benzines autókba lehet tankolni, átalakítás után tulajdonképpen 100 százalékig lehet bioetanolt tankolni. Átalakítás nélkül pedig jellemzően fele-fele arányban el lehet menni a bioetanol és a benzin tankolásában."
 
A szakember azt mondja, a benzines gépkocsik átalakítása nem nagy munka, másfél-két óra alatt megvan a szerelés.


Kardos Zoltán - autószerelő, Mobil Gumiszervíz
"Egy átalakítót kell beszerelni. Ebből több fajta létezik, 15 ezer forintostól a 120 ezer forintosig. A 15 és 120 ezer Forint közötti árrés nem azt jelenti, hogy az egyik nagyon rossz, a másik nagyon jó, hanem funkciójában különbözik."
 
Bioetanollal az autó többet fogyaszthat akár 20-30 százalékkal is, de tankolásonként így is több ezer forintot lehet megtakarítani.


Nagy József
"Átalakított, elektronika van beszerelve már másfél éve. És a fogyasztását nem vettem érszre, mert botkomputer van benne. Most jöttem meg Egerből, fogyasztásra még kevesebb, mint eddig volt. A motor meg tökéletes."
 
Ennél a benzinkútnál minden tizedik gépkocsiba bioetanol kerül. A környezetbarát üzemanyag jelenleg 100 Forinttal olcsóbb, mint a 95-ös benzin.