
Elkezdődtek a “szedd magad” akciók a városkörnyéki földeken, az első epret legtöbben csak fogyasztásra szedik.
Deutsch Lászlóné
“Megesszük frissen. Az az igazi, és két ilyen kis vödörrel. Ennyi az egész.”
Horváth Istvánné
“Kóstolás, megnézzük milyen.
-Szokott esetleg készíteni belőle valamit?
-Igen. Mélyhűtőbe elrakom, dzsemet, ami palacsintába, bármibe nagyon finom.”
A régi Tücsökmajor területén közel két hektáron lehet epret szedni, a föld kedden délután tárta ki kapuit. A nyitás előtt fél órával már nagy sor állt a mérőpult előtt, sokan érkeztek kosarakkal, vödrökkel, hogy teleszedjék őket friss, édes eperrel, ami idén még zamatosabb a megszokottnál. A hűvösebb időben lassabban értek a szemek.
Szalayné Rácz Adél - őstermelő
“Szép az ültetvény, egyöntetű. Nem volt fagykárunk és nagyon sokáig fog tartani szerintem a szezon. Ennek az évnek a különlegessége, hogy úgy szedjük le az első szemeket, hogy még tele van virággal. Ez ritka, ez egy ilyen elnyúló érést jelez, és valószínűleg 3-4 hétig fog tartani a szüret a hideg éjszakáknak és a hideg nappaloknak köszönhetően.”
Az eper-ültetvényeken beszerzett gyümölcs kilója idén 1500 forint körül mozog. A szombathelyiek előszeretettel csatlakoznak a szedd magad akciókhoz, a város környékén több ültetvény is várja a friss földi eper kedvelőit.