Hírek

Bevezetik a gázártámogatást, és megélhetés-védelmi munkacsoport alakul Szombathelyen

2022. augusztus 12., 18:49

Gázártámogatást vezet be az önkormányzat, növeli a gyógyszertámogatás összegét, és bővíti az arra jogosultak körét. Továbbá megalakul egy gazdaságvédelmi és egy megélhetés-védelmi munkacsoport - feladatuk a gazdasági és szociális döntések előkészítése lesz. Ezt Nemény András polgármester jelentette be az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön este.

 

Bevezetik a gázártámogatást, és megélhetés-védelmi munkacsoport alakul Szombathelyen

Eddig sem volt könnyű a 2022-es esztendő, de ősztől még nehezebb lesz, és erre időben fel kell készülni - fogalmazott Nemény András. Az energiaárak növekedése miatt bajba kerülhetnek azok is, akik eddig soha semmilyen szociális segítséget nem vettek igénybe. Az önkormányzatnak erkölcsi kötelessége segíteni. Két fontos célt tartanak szem előtt: meg kell őrizni a város és az önkormányzati cégek működőképességét, megtartani a mintegy 2800 munkahelyet, és fizetni kell a rezsiszámlákat, továbbá támogatni kell a megélhetési válságba került embereket.

Nemény András - polgármester
"Két munkacsoport felállításáról döntöttem, egy gazdaságvédelmi munkacsoportról, melynek tagjai a legnagyobb cégeink vezetői, gazdasági szakemberek, akik a területtel foglalkoznak, a másik pedig egy megélhetés-védelmi munkacsoport, ahol a szociális szektor önkormányzati és nem önkormányzati szereplői a tagok."

A munkacsoportok feladata a döntések előkészítése, a javaslatok kidolgozása, és a közgyűlés elé terjesztése lesz. A polgármester felsorolta, milyen támogatási lehetőségeket nyújt az önkormányzat. Ilyen a gyógyszer-, a temetési-, a fűtési-, az átmeneti-, a krízis-, a bérleti díj és lakbértámogatás, valamint adósságkezelési szolgáltatás is igénybe vehető. Ezen kívül tavaly 225 család kapott tűzifát. Évente összesen 2500 családnak tudtak segíteni, de ez most nem lesz elég, ezért a támogatási rendszer újabb elemekkel egészül ki.

Nemény András - polgármester
"Javaslatot fogok tenni egy új támogatási forma bevezetésére, ez a gázár támogatás. Az átlagfogyasztás felett komoly összegeket kell fizetni, ebben szeretnénk segíteni azoknak, akik erre igazán rászorulnak. Kb. egyharmadnyi támogatást szeretnénk adni, ami az átlagfogyasztás felett lesz. És ez sem elég, az infláció miatt sokan választásra kényszerülnek, hogy hó végén kenyeret vagy gyógyszert vegyenek. Javaslom, hogy a gyógyszertámogatás kibővüljön, és többen tudják igénybe venni, és hogy magasabb összegben tudják igénybe venni."

A nehézségeket a pártpolitikán felülemelkedve, együtt kell megoldani, szögezte le a polgármester. Hívását elfogadták a kormánypárti képviselők is, és részt vesznek a munkacsoportokban.