
Sült a gesztenye, a langalló, és még számtalan finomság a lukácsházi szőlőhegyen az aszalt gyümölcsök napján. A település határában álló Csömötei hegyen a kemencékben ezúttal olyan különleges csemegék is készültek, amelyek egykor a falusi asztalok állandó téli szereplői voltak.
Bolfán Csaba pincés-kemencés gazda
Ma már a bolti almák, amiket aszalni akarunk korántsem olyan ízűek, mint a szőlőhegyen gyűjtött almák, a hullott gyümölcsből akár kivágott még használható részek. Ezeknek van íze, zamata, sav-, cukortartalma.
A település önkormányzata a Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesületével és a szőlőhegyi gazdákkal együtt több sikeres pályázatnak köszönhetően 18 kemencét építettek meg. A helyszínekre a támogatásból információs táblák, egységes edény- és pohárkészletek, grillsütők és kerti kiülők is kerültek.
Virág János polgármester, Lukácsháza
Az ötlet, az innováció az volt, hogy találjunk olyan eseményeket – és ehhez egy Leader pályázat nyújtott segítséget – amelyek az évszakokhoz kötődően megrendezhetőek.
Télen böllérverseny, tavasszal Ivó napi hegybejárás, augusztusban az új kenyér ünnepe, októberben pedig az Aszalt gyümölcsök napja várta az érdeklődőket a Csömötei szőlőhegy pincés-kemencés helyszíneire.
Albert Gyula
A vendégeket langallóval, ami most éppen elfogyott, meg rétest készítettünk elő, csak ráfűtünk a kemencére. Szilvás lepény van még, és aszalt gyümölcsök az asztalon.
A közösségépítő célú programok igazi gasztronómiai élményt is kínáltak.
Csire Nikolett
Finomak. Az eper jó édes, a hibiszkusz virág kicsit kesernyés.
Döbör Éva
Aszalt gyümölcsöket kóstoltunk, finom sütiket. A kisfiam, Marcell szereti látni ahogy kinyitják a kemencét. Utána megkóstoljuk a finomságokat. Igaz? Nevetés
Lukácsháza egy újabb sikeres pályázatának köszönhetően március 31-ig megépít egy 250 m2-es biogyümölcs-feldolgozót, amelyben a település lakói ivólevet vagy akár aszalványokat is készíthetnek. Az épület egyben a falusi hagyományok oktatóközpontja is lesz.





























