Hírek

Biztonsági tasakok a félautomata defibrillátorok mellett

2020. június 03., 13:38

Biztonsági tasakkal látják el a szombathelyi önkormányzat tulajdonában lévő félautomata defibrillátorokat. A kis sárga csomagot Köcse Tamás és Horváth Balázs mentőtisztek csatolták fel a Városháza aulájában elhelyezett készülékre.

Biztonsági tasakok a félautomata defibrillátorok mellett

"Egy pár gumikesztyű, kettő darab orvosi szájmaszk."

Ezek a védőeszközök szavatolják, hogy a segítségnyújtó a járványveszély közepette is biztonságban legyen, miközben életet ment. Az egyik szájmaszk a betegre, a másik, illetve a gumikesztyű az újraélesztést végző személyre kerül, így csökkenthető a fertőzés esélye. A koronavírus megváltoztatta az elsősegélynyújtás protokollját, újreélesztésnél már csak a mellkaskompressziót kell alkalmazni.

Horváth Balázs - mentőtiszt
"A járványhelyzet sok mindent felülírt, és átformálta a gondolkodást, az elsősegélnyújtást is picit megreformálta. Az ajánlás jelenleg az, ha nem egy háztartásban él velünk a beteg, lehetőleg a lélegeztetést ne is alkalmazzuk."

Városszerte 17 félautomata defibrillátor található, a következő hetekben mindegyiket ellátják ilyen tasakkal. A Városházán már majdnem 15 éve elérhető a készülék.

László Győző - alpolgármester
"2006 óta található a Városházán defibrillátor készüléket, ez már a harmadik generációt képviseli, hiszen ezeket is folyamatosan cseétrlni kell. Tudomásom szerint szerencsére eddig még nem kellett használni, de az örgöd nem alszik, ezért jó, hogy itt van."

Ha a bajban használni kell a defibrillátort és vele együtt a maszkot, gumikesztyűt, a mentők gondoskodnak azok cseréjéről, és a veszélyes hulladék elszállításáról.