Hírek

Biztonságos adventet kíván a rendőrség

2021. december 01., 17:56

Ennek érdekében azonban fontos betartani az alapvető vagyonvédelmi szabályokat. Ezekről szórólapokon, és a kitelepülésekkel is tájékoztatnak. Kedden szinte egész nap az egyik szombathelyi üzletközpontban találkozhattak a bűnmegelőzési alosztály munkatársaival a vásárlók.

 

Biztonságos adventet kíván a rendőrség

"Telefonon felhívják és azt közlik Önnel, hogy fizetés van folyamatban, valaki valahová utal, önnek be kell diktálni a bankkártyával kapcsolatos személyes adatait. NA, erre hívjuk fel a figyelmet, hogy ezt NE tegye!"

Banki adatokat próbálnak megszerezni a bűnözők, vagy éppen az unokázós csalók a jól bevált trükkel akarják rászedni a segítőkész hozzátartozókat. Éven át figyelni kell arra, hogy ne adjuk ki személyes adatainkat, és ellenőrizzük le a kapott információkat, az ünnepek közeledtével még aktívabbak lehetnek a rossz szándékú emberek. Az alapvető biztonsági szabályok betartásával megelőzhető, hogy áldozatokká váljunk.

Király Jánosné
„Nagyon odafigyelek, mert pici pénzem van, nem szeretném, ha valaki elvinné!”

Peresztegi Magdolna
„Mindig résen vagyunk, nem vagyunk felelőtlenek, ez már régóta így van. Mondjuk, régen más volt a helyzet, most is más a helyzet. Mindenkinek vigyáznia kell, főleg az idősebbeknek, a fiataloknak, meg mindenkinek.”

Alkalom szüli a tolvajt – mondják. Ne könnyítsük meg a bűnözők dolgát!

Némethné Zsigó Zita – bűnmegelőzési alosztályvezető, VMRFK
„A zseblopások megelőzése érdekében kérjük, mikor útnak indulnak a karácsonyi bevásárlásra, akkor csak azokat az értékeket, tárgyakat vigyék magukkal, amik szükségszerűen velünk kell, hogy legyenek: az okmányokat, a kulcsokat, telefont mindig a táskánk, kabátunk védettebb, belső zsebeiben helyezzük el, és lehetőség szerint elosztva azokat. A bankkártyával történő vásárlást különös odafigyeléssel, körültekintéssel végezzük.”

Tilos a PIN-kódot ráírni a bankkártyára, vagy amellett tárolni, és érdemes a bankjegykiadó automata nyílását is ellenőrizni használat előtt. A tömegközlekedési eszközökön is fontos vigyázni az értékekre, a gépkocsi utastere pedig egyáltalán nem biztonságos csomagmegőrző.

Némethné Zsigó Zita – bűnmegelőzési alosztályvezető, VMRFK
„Kérjük, hogy ne helyezzék el az ajándékokat, értékes tárgyakat az utastérben, sőt még üres táskát, kabátot sem célszerű látható helyen hagyni, ugyanis az elkövető nem tudhatja, hogy milyen értéket rejthet a kabát, és a gépjármű feltörésével az anyagi káron túl, bosszúsággal is jár ez a készülődés időszakában.”

A rendőrség a kitelepülésen a vagyonvédelmi információkon kívül apró ajándékokkal is meglepte az érdeklődőket. Az alapvető biztonsági szabályok betartásával megelőzhető az áldozattá válás. Ne rontsa el kár és bosszúság az ünnepi készülődést!