Hírek

Bővült az értéktár

2021. július 22., 13:04

Közterületek elnevezéséről döntött a legutóbbi, júniusi közgyűlés. Az iparterületen Galamb József, a Ford T-modell tervezője, Újperinten pedig Reismann Adolf orvosprofesszor nevét viseli majd egy utca. A szombathelyi értéktár bizottság pedig nemrégiben határozott arról, hogy felveszi az értékek sorába a város zsidó emlékeit. Ezzel az értékek száma 41-re bővült.

 

Bővült az értéktár

2014-ben hozták létre Szombathely települési értéktárát, melynek 11 szakterülete van. Fontos részei többek között az épített értékek, a sport, az ipari és műszaki megoldások. A kezdeményezés célja az volt, hogy a kiemelkedő helyi értékek összefoglalva szerepeljenek egy helyen, megőrizzék a szellemi, anyagi, természeti és közösségi javakat a következő generációknak, valamint felhívják a helyi polgárok és az idelátogatók figyelmét ezekre. Idén a bizottság 4 javaslatot tárgyalt meg és fogadott el, így a Falco KC Szombathely kosárlabdacsapat, Almásy László Afrika-kutató, a Bloom’s day, valamint a szombathelyi zsidóság értékteremtő múltja került a városi értékek sorába.

Bődi Lívia elnök, Értéktár Bizottság
“Azért egyedülálló, mert ez nem egy értékre koncentrálódik, hanem a hitközség és a zsidóság által teremtett értékeket összefoglalva készült el ez a felterjesztés.“

A Szombathelyi Szépítő Egyesület és a hitközség által kidolgozott anyagban szerepel az egykori neológ zsinagóga, az elemi iskola, valamint a létrehozott kiállítások, a múzeum és nemzetközi hírű alkotóművészek. Az eddigi és az újonnan bekerült értékekről a bizottság honlapjáról kaphatnak részletes információkat az érdeklődők.

Spiegler Tibor  helytörténeti kutató
“Az értéktárba való bekerülés rendkívül fontos a zsidó hitközség, Szombathely zsidó polgárai számára, mint a város számára, hiszen ezt a városnegyedet azok a polgárok lakták, akik nagyon-nagyon sokat tettek ezért a városért. Részben, mint szakemberek, mint mesteremberek, részben, mint virilisták, tehát legkiválóbb adófizetői a városnak, ezzel hozzájárultak, hogy ez a városrész így nézzen ki, ahogy most kinéz.”

Az utókor hagyományosan közterületi elnevezésekkel is méltó módon emlékezhet a nagy elődökre. Civil kezdeményezéssel így állítottak emléket korábban például István Lajos professzornak, amit Horváth Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület akkori elnöke szorgalmazott. Ő kezdeményezte nemrégiben azt is, hogy utcát nevezzenek el Reismann Adolfról. A közgyűlés döntése értelmében az újperinti városrészen, a Temesvár utcáról nyíló, csupán helyrajzi számmal jelölt közutat keresztelték el a neves orvosprofesszorról.

Horváth Boldizsár - a Vas Megyéért Egyesület korábbi elnöke
“Régi tartozása a városnak és örömmel vettem, hogy a kezdeményezést figyelembe vették. Reismann Adolf nagy ember volt, de egy kicsit elhallgatott. Ő volt a bábaképezdének az első igazgató-tanára, ráadásul Dunántúlon az első bábaképezde volt, 40 évig volt állami szolgálatban, szegény nőbetegek számára ingyen rendelést biztosított.

A nemzetközi hírű fotóriporter, Reismann János után, így már édesapjának is méltó emléket állított a város.