Hírek

Búcsú az iskolától

2011. június 10., 16:30
Utoljára ballagtak iskolájukban a Szent-Györgyi Albert Középiskola diákjai. A májusi közgyűlésen úgy döntöttek a város képviselői, a tanév végével ez az intézmény bezárja kapuit és négy másik iskolában folytathatják tanulmányaikat a diákok. Bár jövő héten még két napot ebben az intézményben töltenek a tanulók, június 10-én ünnepélyesen elbúcsúztak eddigi iskolájuktól.
Búcsú az iskolától

"A döntést meghozták, de megélni nekünk kell" - hangzott el az iskolai ünnepségen. Szomorú alkalomból, mégis az őket jelképező vidám, színes lufikkal a kezükben gyűltek össze a diákok utoljára az iskola bejárata előtt. A tanulók versekkel, énekekkel emlékeztek az elmúlt évekre és köszöntek el az intézménytől.

Az iskola igazgatója bíztató szavakkal köszönte meg az együtt töltött időszakot. Becsöngetni már nem fognak itt többet, de kedden és szerdán még minden tanulót tanácsokkal látnak el.
A diákok és tanárok könnyes szemmel állták végig a búcsúünnepséget. Nem volt könnyű az elmúlt két hónap. Itt is érettségiznek a tanulók, vizsgázatatnak a pedagógusok mint más iskolában.


Németh Sándor - igazgató, Szent-Györgyi Albert Középiskola
"Szakvizsgák zajlanak, a mai napon is volt még. Közben mindenki gondolkodását átszőtte az, hogy az iskola bezárására kerül sor és hát azok az iszonyatos dolgok, amit meg kell tennünk az év végi hajrá mellett."
 
A tanulók négy intézményben folytathatják a tanulmányaikat. Az egészségügyi fakultációs osztályok a Teleki szakképzőben, az érettségire épülő szakképzésben résztvevők az egészségügyi főiskolán, a sport tagozatosok a Nagy Lajos Gimnáziumban, a video-dráma tagozatosok pedig a Kanizsaiban fognak tanulni a következő évtől. Nagy dilemma mögött állnak a diákok és szüleik.


Kalmár Borbála 11. osztályos tanuló
"Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi legyen. Nekem ez a második iskolám, a Nagy Lajos Gimnáziumból jöttem. Mindenképpen megyek az osztályommal a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba."


Nagy Noémi 9. osztályos tanuló
"Nagyon megrázott mindenkit ez a hír, de tovább kell lépnünk, és muszáj lesz. A Kanizsai igazgatója volt itt, aranyos volt, mindent elmondott amit kell tudnunk."


Kis Balázs 11. osztályos tanuló
"Eléggé megnyugtató az, hogy próbálják nekünk megtalálni hogy a legjobbat tudjuk kihozni ebből a rosszból, és mi se érezzük magunkat rosszul, és az érettségiig eljussunk és sikerüljön minden."
 
410 diák járt a Szent-Györgyi iskolába, kb. 15 százalékuk nem folytatja az osztálytársakkal a tanulmányukat, hanem más intézménybe, más városba mennek tovább. Az igazgató nyugdíjba vonul, az itt dolgozó 30 tanár nagy része pedig már kapott ajánlatot különböző iskolákból. 3-an nem tudják, hol folytatják a következő tanévet.