Hírek

Budapest és Pécs után a Szombathelyi Vásárcsarnokba is került közösségi zongora

2023. március 13., 17:55

Budapest és Pécs után a Szombathelyi Vásárcsarnokba is került közösségi zongora. A hangszert a piacfelügyelő pult közelében, a generációs fa mellett helyezték el, és szombaton avatták fel. Elsőként Kendik Péter zongorista játszott rajta, ezentúl pedig bárki kipróbálhatja, aki kedvet kap hozzá.

Budapest és Pécs után a Szombathelyi Vásárcsarnokba is került közösségi zongora

Kendik Péter, Kiss Sándor Művészeti Díjas zongorista avatta fel szombaton azt a közösségi zongorát, ami múlt héten került a Szombathelyi Vásárcsarnokba. Egy zeneszám erejéig testvére is csatlakozott hozzá.

Amikor a piac idei programnaptárját összeállították, Prieger Szabolcs zenész, szervező fejéből pattant ki az ötlet, hogy a hangszert a fiatal helyi tehetség, Kendik Péter avassa fel.

Kendik Péter - zongorista
“Mindig amerre jártam, mindig keresgettem belföldön vagy külföldön mindig kerestem ilyen közösségi zongorákat, ahova le lehetne ülni, és nem igazán találtam, és nagyon nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Szombathelyre került egy ilyen, ami szerintem nagyon nagyon különleges, és nagyon motiváló mindenki számára aki zenét tanul, illetve kultúrálódni szeretne, és örömmel vállaltam ezt a lehetőséget, mert ez egy kuriózum szerintem.”

A zongorát Oláh Gáborné ajánlotta fel a vásárcsarnok számára, a piac munkatársai segítségével szállították a végleges helyére. Szombathely a harmadik magyar város, ahol a piacon közösségi zongora áll.

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
“Novemberben a piacvezetők országos szakmai találkozóján, amikor a közös problémákat átbeszéltük, akkor megállapítást nyert, hogy a kultúrát, az élményeket mindenképpen be kell csempészni a piacok életébe, és közösségi teret, agorát kell varázsolni. A budapesti fény utcai piac vezetője Mihalik Zoltán kezdeményezésére közösségi zongorát ott felállították, és ezt a mintát követve Pécset februárban, Szombathelyen pedig márciusban került felállításra a közösségi zongora.”

A közösségi zongorák kihelyezését a művészek is fontosnak tartják, hiszen így tágul a kultúra tere.

Kendik Péter - zongorista
“A kultúra mindenkié, és nem szabad keretek közé zárni azt gondolom, és az embernek meg kell mutatni a tehetségét, és az egy plusz adalék, ha ez még tetszik is másoknak, mert nyilván nem árt. Ezért tartom fontosnak, mert nem szabad keretek közé szorítani a kultúrát, ennek közösnek kell lennie és ez lehetőséget ad.”

A közösségi zongorához ezentúl bárki leülhet, aki kedvet kap a zenéléshez.