Hírek

Bűnmegelőzési akció a parkerdőben

2019. július 25., 19:13

A hétvégi házak és azok környékének vagyonbiztonságára próbálták meg felhívni a figyelmet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai. A parkerdőnél tartott akció során olyan berendezéseket is bemutattak, amelyek fokozottabban védik az ingatlanokat és ingóságokat.

Bűnmegelőzési akció a parkerdőben

Csak megreped, de nem törik be ez az ablaküveg. A többi közt ez is szerepelt a rendőrség bűnmegelőzési alosztályának figyelemfelhívó eseményén.

"Nem olyan könnyen tudják betörni, mint egy egyszerű üveget. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy több ütésre is ennyire törik be és ha mellette még van riasztó, van idő arra, hogy a szomszéd vagy pedig ahova be van kötve a riasztó ki tudjon menni."

A szakemberek ezzel arra világítottak rá, hogy az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választanak a behatoláshoz, amelyek kevésbé látható helyen vannak, vagy nem redelkeznek megerősített védelemmel. Bár jelentős mértékben csökkent ezeknek a bűncselekményeknek a száma, a tapasztalatok szerint visszatérő probléma többek között, hogy az ingatlanok nem rendelkeznek megfelelő védelmi rendszerrel vagy elavult technikával vannak felszerelve. Emellett nagyobb figyelmet kell fordítani a házban illetve ház körül tartott értékek biztonságos tárolására is.  

Varga Sándor - alezredes, Bűnmegelőzési Alosztály, VMRFK
"Mindenképpen nagyon fontos megemlíteni azt, hogy mindenkinek saját magának kell gondoskodnia az ingatlan védelméről, azt hogy milyen elektronikai, technikai, mechanikai  védelmet alkalmaznak, azt midenki saját maga dönti el. Egy a lényeg, hogy kérjék ki szakemberek véleményét és próbáljanak meg valamilyen szinten védekezni."

A biztonság fenntartásához a polgárőrség tagjai is aktívan hozzájárulnak, akik folyamatosan járőröznek és határozottan fellépnek az illegális szemétlerakókkal szemben is.

Sátory Károly - vezető, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
"Nagyon-nagyon fontos számunkra a szemetelés visszaszorítása, több alkalommal volt már olyan, hogy átvizsgálva a szemét tartalmát, találtunk olyan levéldarabokat, okmánydarabokat, ami egyértelműen utalt arra, hogy ki volt az, aki elhelyezte oda a szemetet. Ez esetben egyből megtesszük a jelentést és több alkalommal tapasztaltuk azt, volt amikor teherautónyi szemét máról holnapra eltűnt."

A Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai pénteken 9 és 12 óra között a Tófürdőre várják mindazokat, akik a "Bikesafe" akció keretében regisztrálni szeretnék kerékpárjukat a rendőrség adatbázisában. Lopás esetén ugyanis a rögzített adatok alapján könnyebben megtalálható az eltulajdonított kétkerekű.