Hírek

Chikán Attila a válságkezelésről

2012. május 14., 16:35

A kormány válságkezelő intézkedései a szükséges irányba hatnak, de megkésettek – ez a véleménye az első Orbán-kormány gazdasági  miniszterének. Chikán Attilát a Vas megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, valamint a Vasegerszegi Közéleti Klub hívta meg Szombathelyre, hogy  a kormányzat gazdaságpolitikájáról és az európai válságról mondja el véleményét a vállalkozóknak.

Chikán Attila a válságkezelésről

Nem könnyű ma a cégeknek közép- és hosszú távú stratégiát kidolgozni, a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt, ezért szervez a gyáriparosok szövetsége rendszeres találkozót a vállalkozóknak a gazdasági élet szereplőivel.

Kondor János elnök, Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosk Szövetsége
"Ez a válság még messze nincs túl a mélyponton sem, és a kilábalás sem nagyon látszik,. Én azt gondolom, hogy most minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalkozók időről időre öszejöjjenek és eszmét cseréljenek és főleg információkat cseréljenek, mert lehet, hogy ez a túlélés záloga lesz."


Magyarország 10 év alatt a volt szocialista országok között az utolsó helyre került gazdasági mutatói alapján. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint 2009 óta sikerült ugyan a gazdaságot felfelé ívelő pályára állítani, a válságkezelést azonban későn kezdte a jelenlegi kormány.

Dr. Chikán Attila igazgató, Versenyképességi Kutató Központ
"Ezek az intézkedések most indokolhatóak és irányultságukat tekintve helyesek, az már másik kérdés, hogy egyrészt elkésettek, és ezen nagyon sok száz milliárd múlt, másrészről eléggé ad hoc módon születnek, és ha hetekszám változtatjuk az adórendszert, az nem nem kelti egy átfogó gazdaságpolitika benyomását."

A volt miniszter úgy véli: a piacok bizalmát következetes gazdaságpolitikával lehet visszaszerezni. Chikán Attila szerint a kilábaláshoz a gazdasági növekedés beindítására lenne szükség, de ez nem a belföldi kereslet élénkítésével, hanem a termelékenység növelésével képzelhető el. A kormány által tervezett tranzakciós adóról szólva úgy fogalmazott: fontos szerepe van a költségvetési egyensúly fennatrtásában, de túlságosan nagy terheket ró a gazdasági szereplőkre és a lakosságra.