Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítása

2023. március 17., 18:59

Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa boldoggá avatásának huszadik évfordulója alkalmából szentmisét tartanak március 19-én a Güssingi Bazilikában. Itt jelentik be felesége, Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítását is, ami a Szombathelyi- és a Kismartoni Egyházmegye közös kezdeményezése. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Püspöki Palotában.

Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítása

Boldog Batthyány László nagy mértékben feleségének köszönhette, hogy elindult az életszentség útján - mondta el Székely János. A megyéspüspök nemrég megjelent, Az aranyszívű feleség című könyvéből kiderül: az őszintén és mélyen vallásos asszony mindenben férje mellett állt, segített neki a műtétek közben, a kórházi adminisztrációban, és támogatta a szegényeket.

Székely János - megyéspüspök
“Amikor Coreth Mária Teréziát megcsodáljuk, akkor benne a nagyszerű feleséget csodáljuk meg. 14 gyereket szült a férjének, illetőleg a világra, mellette állt az orvosi pályafutása során, végig asszisztált neki, vele együtt segítették a szegényeket. Teljesen egyek voltak ennek a nagyszerű műnek a létrehozásában, amelyet Batthyány-Strattman László életében látunk.”

A Batthyány család a mai Szombathelyi Egyházmegye és Burgenland területén élt, ezért Coreth Mária boldoggá avatási eljárását a két egyházmegye közösen kezdeményezi. Jelenleg a kismartoni levéltárban őrzik az ehhez szükséges dokumentumok többségét. A boldoggá avatási eljárás évekig tartó bonyolult folyamat, amelynek a végén pápai döntés születik Coreth Mária életszentségéről és a közbenjárására megtörtént csodás gyógyulásokról.

Pál László - püspöki helynök, Eisenstadti Egyházmegye Magyar Vikariátusa
“Amikor most elindul a boldoggá avatási eljárás Németújváron, akkor arra hívják az embereket, hogy imádkozzanak. Ezért adták ki a képeket, az emlékképeket, és mindenkinek a kezébe nyomják két nyelven, hogy imádkozzanak, imádkozzanak, mert a boldoggá avatási eljárásnak ez az ima háttere ez nagyon-nagyon fontos.”

A hálaadó szentmise vasárnap fél 10-kor kezdődik a Németújvári Bazilikában. A magyar zarándokokat a helyszínen segítők igazítják útba. Azok a hívők, akik nem tudnak ellátogatni a misére, a német nyelvű ZDF és ORF2 televíziós csatornákon élőben követhetik az eseményeket.