MNB - 2
MNB

Hírek

Családfesztivál

2014. április 28., 16:52

A család érték, a legfontosabb társadalmi összetartó erő. Ezeket állította középpontba a hétvégén a Martineum Felnőttképző Akadémián tartott fesztivál. A szakemberek a családok szerepére, a közösségeket fenyegető veszélyekre hívták fel a figyelmet, és adtak segítséget a felmerülő problémák megoldásához, kezeléséhez.

Családfesztivál

Verssel köszöntötték a közelgő Anyák Napja alkalmából az édesanyákat és a nagymamákat az ünnepélyes megnyitón. Sok olyan család érkezett a Martineum Felnőttképző Akadémiára, akik a hétköznapokban is nagy hangsúlyt fektetnek a keresztény hit értékeire.

Molnár Julianna
“Az iskolában a Bibliából szokott felolvasni a hittan tanár néni jeleneteket és azt szokta elmagyarázni nekünk és elmondja, hogy mit jelent, amit mi nem értünk.”

Az egész napos rendezvény célja a családi értékek felmutatása, a kábítószer problémához és különösen a megelőzéshez kapcsolódó, közérthető információkat eljuttatni a családokhoz, a prevenciós tevékenységek között a család szerepét megerősíteni.

Horváth József - pápai prelátus
“A világ legtermészetesebb dolga, hogy a családot meg kell erősíteni, hogy belső, lelki kötődései legyenek egymáshoz a férjnek a feleségnek, a gyerekeknek, illetve a rokonságnak. Ez a fesztivál arról szól, hogy hogyan lehet megerősíteni a családot, illetve melyek azok a veszélyek, amik a családi életet veszélyeztetik.”

Egyik ilyen veszélyről, a kábítószerről tartott előadást Zacher Gábor. A főorvos elmondta: minden korban kísérleteznek a fiatalok, de míg az előző generációnak az alkohol volt az első számú tiltott dolog, addig a mai fiatalokat a kábítószer viheti kísértésbe.

Zacher Gábor - toxikológus főorvos

“Szerintem nem a kábítószerről kell beszélni, hanem az útról, ami elvezet hozzá. És 2014-et írunk, el kell fogadni azt,  hogy ha valaki kipróbálja, attól nem dől össze a világ. És itt vagyunk mi álságos felnőttek, akik időnként elfeledkezünk arról, hogy  amikor mi voltunk kamaszok vagy fiatal felnőttek, akkor lehet, hogy időnként mi is sértettünk keretet.”

A családfesztiválon a gyerekek gyöngyötfűzhettek, a legkisebbeket óvodai foglalkoztató várta, de lájkolható üzenőfalat is kihelyeztek a Caritas munkátarsai az élő internet-sarokban.