Sárga Zebra

Hírek

Családi délutánnal ünnepelte 75. születésnapját a mentőszolgálat a Kalandváros előtti téren

2023. május 23., 16:48

Családi délutánnal ünnepelte 75. születésnapját a mentőszolgálat szombaton a Kalandváros előtti téren. Időutazásra hívták a látogatókat: bemutatták, hogyan folyt a mentés 50 évvel ezelőtt, és miként dolgoznak napjainkban. Ezúttal az ünnepelt adott ajándékot: félautomata defibrillátor került a Kalandváros fogadóépületébe.

Családi délutánnal ünnepelte 75. születésnapját a mentőszolgálat a Kalandváros előtti téren

Ezúttal nem történt baj - ünnepelni hívták a mentők az érdeklődőket.

"75 éves az Országos Mentőszolgálat."

A mentésügyi alapítvány és a mentőszolgálat nevében Köcse Tamás egy félautomata defibrillátort adott át a polgármesternek. Az életmentő eszközt a Kalandváros pénztárában helyezték el. Ez már a 18. ilyen gép, ami nyilvános helyen elérhető Szombathelyen. 

Nemény András - polgármester
"A mentők az a családtag, akire mindig, minden körülmények között számíthatunk. Polgármesterként is egy biztos bástyát jelentenek. Szeretném megköszönni, azt is, hogy ezzel eggyel biztonságosabb a városunk."

"Segítség, jöjjön valaki, nagyon fáj a lábam!"

A mentők időutazásra invitálták az érdeklődőket: bemutatták, hogyan történt 50 évvel ezelőtt egy biciklis baleset sérültjének ellátása, amikor még nem volt mobiltelefon.

Egy Nysa rohamkocsi érkezett a helyszínre. Korabeli egyenruhában, régi eszközökkel dolgoztak a résztvevők. Az eseményeket Horváth Balázs mentőtiszt kommentálta. Akkor is fontos volt a sérült megnyugtatása, fájdalmának csillapítása. Gyógyszert, kéjgézt, infúziót, vérnyomásmérőt, vákuummatracos hordágyat alkalmaztak a mentésnél.

"Egy hölgy elesett biciklivel, és nagyon jajgat, nagyon fáj valamije."

Azt is bemutatták, hogyan dolgoznak napjainkban. A mentési láncban egyre fontosabb szerepet kap a szemtanú, aki a mentésirányító telefonos segítségével azonnal képes beavatkozni.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, ügyvezető elnök, Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány
"Mind a fiatal generáció, szülők, nagyszülők láthatták belőle, hogy a laikusnak milyen fontos szerepe van. Felfedezi, elkezdi az elsősegélyt, segítséget kér, együttműködik a mentőkkel. Nekünk nagyon fontos a helyszínen lévő szemtanú."

Ma már több gyógyszer és eszköz áll rendelkezésre, a fájdalomcsillapítót tűszúrás nélkül lehet adagolni. A törött végtagon húzótartást alkalmaznak, miközben gépekkel figyelik az életfunkciókat. A mentés nem lett feltétlenül gyorsabb, viszont korszerűbbé vált.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, ügyvezető elnök, Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány
"Innovatív, a beteget inkább kímélő beavatkozások is bekerültek a rendszerbe mint a lapáthordágy, amivel kíméletesen lehet felemelni a beteget, a húzósín, ami a törött végtagot stabilan rögzíti, és a medenceöv, ami sérültek hasüregi vérzését hivatott megakadályozni."

A két bemutató fő üzenete az volt, hogy a mentők régen és ma is ott vannak, ahol szükség van rájuk. A családi napon a vállalkozó kedvűek megtanulhatták az újraélesztés helyes technikáját, online kvízt tölthetek ki a bemutatóban elhangzott információk alapján, és a korábban meghirdetett rajzpályázat eredményeit is kihirdették.