Hírek

Csatornafedeleket cserélnek városszerte, egyúttal szintbe is hozzák a fedlapokat

2023. május 18., 10:38

A most induló rekonstrukciós programra 50 millió forintot különített el a város az idei költségvetésben. Egy drágább és megbízhatóbb technológiát alkalmaznak, így a szombathelyi autósok kevesebb bukkanóval találkoznak majd az utakon. Minderről Horváth Attila alpolgármester számolt be helyszíni sajtótájékoztatón.

Csatornafedeleket cserélnek városszerte, egyúttal szintbe is hozzák a fedlapokat

Sok bosszúságot okoznak a szombathelyi autósoknak a megsüllyedt csatornafedelek. A probléma megoldására rekonstrukciós programot indít az önkormányzat: a forgalmasabb fő közlekedési útvonalakon szintbe hozzák a fedlapokat.

Egy Ausztriában már jól bevált, drágább technológiát alkalmaznak. Kicserélik magát a fedlapot és az alapot is. Olyan ragasztóanyagot használnak, ami tartósabb végeredményt hoz. Egy csatornafedél teljes rekonstrukciója nagyjából 250.000,-Ft-ba kerül. Az idei költségvetésben 50 millió forintot különítettek el erre a célra.

Horváth Attila - alpolgármester
“Én nagyon remélem, hogy ezzel sikerül egy minőségi ugrást megtennünk Szombathely útjain. Ez az ötvenmillió forint nagyjából és egészében egy olyan 200-250 csatornafedélnek a rendbetételére lesz elég, de annyit tudok mondani, hogy én, mint beruházásokért és költségvetésért felelős alpolgármester, teljesen biztos vagyok abban, hogy ez egy felülről nyitott összeg. Tehát, hogy ha ez jól fog működni, akkor további forrásokat fogunk ide csoportosítani.”

A drágább és minőségibb technológia használata mellett is szükséges, hogy öt éven belül újra ellenőrizzék a most felújított csatornafedelek állapotát, szükség esetén pedig újra javítási munkákat végezzenek rajtuk. Egy csatornafedél rendbetétele nagyjából 2-3 órát vesz igénybe. A munkálatok ideje alatt útlezárás nem lesz, sáveltolással vagy útszűkülettel oldják meg, hogy a forgalom zavartalanul haladhasson.