Hírek

Csattognak a metszőollók - Elkezdték a gazdák a metszést a szőlőkben

2022. január 13., 19:16

Elkezdték a metszést a kőszeghegyaljai szőlősgazdák, bár az időjárás még nem igazán kedvez ennek a munkának. A tőkék a kemény mínuszokat is bírják, a kártevők viszont akkor elpusztulnak. Tavaly nem volt jelentős az ültetvényeken a lisztharmat, vagy az atkák és egyéb rovarok okozta kár. Így minden remény megvan arra, hogy idén sem kell miattuk többször permetezni. Ez azonban a szezon időjárása miatt még változhat.

 

Csattognak a metszőollók - Elkezdték a gazdák a metszést a szőlőkben

Csattognak a metszőollók a kőszegi Kálvária-hegyen. A Szőlőtermelők Szövetkezetének munkatársai már elkezdték a metszést.

"A tőkefejen vannak az éves vesszők, a tőkefejen mindig a letermett részt, ez a kétéves cser, ezt vágjuk le, és új szálvesszőt ívelünk le."

Embert próbáló időben dolgoznak, hiszen -6 fok van, a szőlőnek viszont ez a hőmérséklet még nem árt. Időjárásfüggő, hogy mikor állnak neki ennek a munkának. Volt olyan év, hogy már decemberben levágták a tavalyi venyigéket. A téli mínuszok csak januárban jöttek, de egyelőre fagykártól nem kell tartani, hiszen a fás részek rügyei akár -15 fokig is bírják a hideget.

Láng József – elnök, Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
„Ilyen szempontból a szőlő nem kényes növény, sőt egyes szakirodalom szerint, jobb ilyenkor metszeni, mint amikor már nedvkeringés van. A kórokozók még nem károsítják a nyílt sebfelületeket. Amit lehet látni az ültetvényünkben félkarú ernyős művelési módot folytatunk hosszú szálvesszővel.”

A levágott venyige, azaz szőlővessző sem veszik kárba, azt ugyanis összegyűjtik, mulcsot készítenek belőle, és szerves anyagként táplálja az ültetvényt. A metszés időjárásfüggő, de ha a hőmérséklet vagy a csapadék azt nem teszi lehetővé, a borászok akkor sem unatkoznak, hiszen a pincében is van tennivaló bőven.

Szabó Márton – borász, Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
„Decemberben már sikerült elvégeznünk az új borok fejtését, itt az üledéket eltávolítjuk a friss borokról, hogy a különböző nem kívánatos anyagok ne oldódjanak bele a borba, vagy a bor illatába. Ezt elvégeztük. Az új borok érnek a pincében. A korábbi évjáratok készre kezelése van hátra. Ezek már néhány éve érnek a hordókban. Ezeket kell most megszűrnünk, a kénszintjét beállítanunk.”

A kén megőrzi a borok íz- és illatanyagát. Ezekben a hordókban 2018-as és 2019-es évjáratok érnek, a hónap végén palackozzák ezeket. A fahordókban érlelt borok is kedveltek, de manapság nagyobb az igény a rozsdamentes acéltartályokban érlelt, gyümölcsös nedűkre. Itt ezekből is nagy mennyiség készül.