Hírek

Csellengők bizonyítványosztás után

2011. január 11., 18:12
Hamarosan zárul a félév az általános- és középiskolákban, a diákok megkapják az érdemjegyeket tartalmazó bizonyítványokat. Ilyenkor sokan a kudarc miatt nem mernek hazamenni, mert félnek a büntetéstől.
Csellengők bizonyítványosztás után

A Vas Megyei Rendőr-kapitányság adatai szerint ezidőtájt emelkedik az eltűnt gyerekek száma, ám többségük egy napon belül előkerül.

Éppen egy rajzpályázaton dolgoznak a Simon István Utcai Általános Iskola negyedikesei. Ők nem kapnak jegyet félévkor, szöveges értékelést írnak róluk a tanárok. Január 14-én zárul a félév, a bizonyítványt 21-én osztják. Akinek kell, azt most még javíthat feleléssel, dolgozatírással.

Tóth Mirtill
"Hát én kiválóra számítok. És milyen tantárgyakból vagy a legjobb? Rajzból, meg az angol."


A gyerekek minél jobb eredményt szeretnének, ha nem sikerül, azt kudarcnak érzik. A pszichológus azt mondja, ez akár az öngyilkosságig is fajulhat. Vas megyében évente 400 gyerek kísérli meg, 10-15-nek sikerül. Az okok sokfélék.

Dr. Lazáry Györgyné - klinikai pszichológus
"Mindenbe beavatjuk a gyerekeket, felnőtt problémákkal terheljük őket. Ennek is lehet a következménye, hogy rosszul tanul, vagy nem figyel az órán."

A szakember azt mondja, a szülőnek végig kellene kísérnie a gyerek teljesítményét az iskolakezdéstől, és fontos a tanárokkal való kiegyensúlyozott kapcsolat is. Ha ez nincs meg, a gyerek szorongani kezd, bizonyítványosztáskor előfordulhat, hogy haza sem mer menni. A Simon István utcai iskolában még nem fordult elő hasonló eset. Itt arra törekszenek, hogy a gyerekeket önmagukhoz képest értékeljék.

Sulyokné Madarász Kinga - igazgató, Simon István Utcai Általános Iskola
"Ismerni kell a gyerek személyiségjegyeit, ha őt motiválja a felfelé kerekítés, akkor a tanárnak meg kell tennie. Én is ezt szoktam tenni."


A rendőrök és az igazságügyi szolgálat pártfogó felügyelői a következő hetekben gyakrabban járőröznek a közterületeken.