MNB
MNB - 2

Hírek

Csillagnéző éjszaka a Gothard Obszervatóriumban

2020. augusztus 03., 15:14

Több látványos égi jelenséget is megfigyelhettek azok, akik részt vettek az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium csillagnéző éjszakáján pénteken. A járványidőszakban elmaradtak a havi rendszerességgel szervezett esték, így a mostani programon az átlagosnál jóval többen, jórészt családok vettek részt.

Csillagnéző éjszaka a Gothard Obszervatóriumban

Hosszú sorok kígyóztak az obszervatórium kertjében, több száz érdeklődő volt kíváncsi a csillagos égboltra. Három helyszínen álltak távcsövek, amelyekbe még mobiltelefonokkal is bele lehetett fényképezni - (20:05 körül) megörökítve a bolygók látványát.

Szabó M. Gyula - igazgató, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium MKK
“Ma nagyon szép fázisban látszik a Hold, az első negyed után pár nappal a legszebb szerintem, és akkor is szokta a legnagyobb sikert aratni, látszik a Jupiter és a Szaturnusz, később a Mars bolygó is megfigyelhető, és hát az elmúlt napokban, hetekben komoly érdeklődést kiváltott Neowise üstökös is még látható!”

Az épületben is több tucatnyian vettek részt a tudományos előadásokon. “Az égből hullott kövek” (14:18, 14:37) termében a látógatók kézbe vehették a meteoritokat. A (11:06) tudomány- és technikatörténeti gyűjteményben (14:36) hatalmas, régi távcsöveket lehetett megnézni. Az egyik legnépszerűbb látványosság a villámgenerátor volt.

Szabó M. Gyula - igazgató, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium MKK
“Itt óriási tekercsek vannak bent… itt megjelenik többszázezer volt, és itt át fog húzni a villám, három, kettó, egy, zzzzzzz, így néz ki!”

A Szilágyi család egy közösségi portálon szerzett tudomást a programról.

Szilágyi Szabolcs
“Azért vagyunk itt, mert nem voltunk még, és úgy gondoltuk, hogy eljövünk megnézni, hátha szerncsénk lesz - ahogy ezt ott is meghirdették - hogy olyan lesz az időjárás, amilyennek kell lennie, hogy lássunk az égbolton bármit is, úgyhogy ezért jötünk el, és meglepődve tapasztaltuk, hogy rengetegen vannak.”

Sokak számára életre szóló élményt adott ez a csillagnéző éjszaka.

Molnár Ervin
“Láttam a Jupitert, megnéztük a Holdat is, meg hullócsillagot láttam!”

A járványidőszakban elmaradtak az ilyen programok, egyébként hasonló rendezvényeket havonta szervez a Gothard Obszervatórium: ennek időpontját általában az első holdnegyedhez igazítják - ilyenkor a leglátványosabb az éjszakai égbolt. A legközelebbi látványosság a Perseidák meteorraj lesz, augusztus 11-12. környékén - ez szabad szemmel is jól látható minden évben.