Hírek

Csináld magad! sorozat a Vasi Skanzenben

2014. augusztus 11., 12:50

Építészet, kézművesség, gasztronómia. Mindhárom területen az agyagé volt a főszerep hétvégén, a Vasi Skanzen Csináld magad! sorozatán.

Csináld magad! sorozat a Vasi Skanzenben

Sáros agyaghabarcs kerül az égetőkemence oldalára. A javítás, száradás után akár lehet tüzet is gyújtani és kiégetni benne az anyagedényeket, ahogyan egykor őseink tették.(fotók!)

Tóth Róbert, szervező
Az agyag azért a népi kultúrában elég markánsan jelen volt, akár a mesterséget vesszük figyelembe, a fazekasságot, akár az építészetet. Éppen ezért próbáltuk ezeket mi is megragadni és újból megmutatni az érdeklődő közönségnek.

"Akkor lesz magas az agyaggombóc ha csak fölfelé engedem.Jó?Próbáld meg most!"

Érdeklődésben nem volt hiány. A gyerekek örömmel próbálták ki a fazekasmesterséget de szívesen készítettek másféle agyagtárgyakat is. (növénylenyomatos tábla)

Süle Kristóf
Mi lesz aztán ebből a növény lenyomatból? Kép lesz belőle. S kinek fogod adni ezt a képet? Hááát, azt még nem döntöttem el.

Aki a programok közben megéhezett, sült kacsát is kóstolhatott. Eleink módszeréhez hasonlóan a szárnyast két napig agyagkéregben érlelték a földben, ezután került csak a tepsibe.

"Van-e íze,bűze, ahogy a régiek mondták?Hmmm.Még sülhet egy kicsit de már van íze!"

A Vasi Skanzen tavasz óta tartó népszerű Csináld magad sorozata szeptemberben folytatódik majd.