MNB
MNB - 2

Hírek

Csökkenhet a tankötelezettségi korhatár

2011. március 28., 09:12
A kormány tervei szerint 18-ról 15 évre csökkentik a tankötelezettségi korhatárt. 18 éves korig, illetve a középfokú végzettség megszerzéséig továbbra is biztosított az ingyenes oktatás.
Csökkenhet a tankötelezettségi korhatár

A változás csak annyi, hogy aki 15 éves kora után inkább dolgozni akar, az ezentúl hivatalosan kiléphet a rendszerből. Az általunk megkérdezett szakemberek nem értenek egyet a módosítással. Véleményük szerint sem a diákok, sem a gazdaság nem jár jól, ha megfelelő szakmai tudás és végzettség nélküli fiatalok kerülnek ki az iskolapadokból.

Pénteken délután már csak néhány diáknak tartottak órát a Hefele Iskolában. Ők 12-esek, érettségi előtt állnak. Azt mondják: a diákoknak érdemesebb 18 éves korig az iskolában maradni és tanulni.

Polgár Péter, 12.a.
"Egy 15 éves ifjú diák nem tud ilyen dologban dönteni és kell rá az a 3 év, hogy legyen érettsége, hogy felfogja ennek a terhét és a tanulás jó létét, hogy ingyen tanulhat, szaktudáshoz juthat."


Az iskola vezetője sem ért egyet a korhatár 15 évre csökkentésével. Annak ellenére sem, hogy sokan vannak akik nem akarnak tanulni, nem járnak iskolába.

Forróné Czeglédi Judit - igazgató,  Hefele Menyhért Építő-és Faipari Szakképző Iskola
"Mivel a szakképzés meg fog változni 3 évre, ha a tankötelezettség 16 év lesz, akkor az az egy év plusz, nem jelent sokat. És a 3 éves képzés reális a szakma megtanulásához."


A jelenleg érvényes törvények szerint egy 15 éves, nappali tagozatos diák iskolaidőben nem dolgozhat. Nyári szünidőben, 16 év alatt szükséges a törvényes képviselő engedélye. Emellett egy nap csak 8 órát, hetente 40 órát dolgozhatnak, nem túlórázhatnak és éjszakai műszakra sem lehet őket beosztani. Egy általunk megkérdezett diákmunka-közvetítőnél azt mondták: mivel a 15-18 év közötti korosztályra szigorúbb szabályok vonatkoznak, így 90%-ban 18 év felettieknek tudnak munkát biztostani. Ők ugyanis három műszakban és éjszaka is dolgozhatnak. A fiatalabbaknál ez tilos.
Ebben a szombathelyi cukrászüzemben jelenleg is több diák tanulja a szakma fortélyait. 5-en például tanulószerződéssel vannak itt. A cég vezetője azt mondja: szakma és végzettség nélkül keveseknek van esélye elhelyezkedni.

Somogyiné Ilona - tulajdonos
"Ebben a korban a gyerek nem alkalmas arra, hogy bekerüljön a munka világába,.Neki képeznie kellene magát."


A szakképzés átalakításában látja a kulcsot a kamara alelnöke is. Vélemenye szerint a gyakorlati képzésre kell a hangsúlyt helyezni és jobban kell a diákokat is motiválni.

Bukvai Albertné - alelnök, VMKIK
"Az a törekvés, hogy a gyakorlati óraszámokat felemelve, átstruktúrálva a mostani moduláris képzést és inkább a gazdaság elvárásainak megfelelően készítsük el a tanterveket."


A közoktatási törvény koncepciója akár már szeptemberben a Parlament elé kerülhet.