Hírek

Derkovits 130. kiállítás

2024. február 23., 20:43

Derkovits Gyula zsenialitását és egyéni látásmódját tárja a látogatók elé az alkotó születésének 130. évfordulója alkalmából létrehozott életmű-kiállítás, ami csütörtökön nyílt meg a Szombathelyi Képtárban. 64 művet és személyes tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók, egészen május 19-ig.

Derkovits 130. kiállítás

39 festményt és 25 grafikát láthatnak az érdeklődők a Derkovits 130 - Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című tárlaton. 5:00 Szombathelyen még soha nem látott alkotásokat is bemutat az életmű-kiállítás. Egy részük a képtár gyűjteményéből származik, de kölcsönöztek munkákat a nemzeti galériából, a nemzeti múzeumtól és a pécsi Janus Pannonius Múzeumtól is. A megnyitón Cebula Anna kurátor úgy fogalmazott: Derkovits életművének számos darabja magában hordozza a szülővárosában megtapasztalt hangulatokat, színeket, érzéseket, Szombathely atmoszféráját.

Cebula Anna - kurátor, igazgató, Szombathelyi Képtár

“A Szombathelyi Képtár azért épült meg, hogy Derkovits hagyatékát ápoljuk, ezért időről időre kiállításokat szoktunk szervezni. A mostani kiállítást 11 szegmensen keresztül mutatja be Derkovits Gyulának különböző alkotói témáit. Ami az egyik legérdekesebb, az a három halas csendélet, mely most először, Budapesten kívül együtt látható.”

A szombathelyi születésű, nemzetközi hírű alkotó a helyi identitás fontos eleme - erről beszélt Horváth Soma. Szombathelyt Derkovits városának is szokás nevezni.

Horváth Soma - alpolgármester

“Egy alkotóra emlékezünk, akinek művészete mélyen átitatta a város kulturális örökségét. Nem véletlenül viseli nevét egy egész városrész, általános iskola, és őrzi emlékét egy szobor a szombathelyi Rohonci úton és emléktábla egykori szülőházánál, a mai Mátyás Király utcában, ugyanis Derkovits nem csupán a maga korában, de azóta is mély nyomot hagyott a magyar, illetőleg a szombathelyi művészeti, oktatási életben is.”

A kiállítást Várkonyi György művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Várkonyi György - művészettörténész

“Egy Derkovits kiállítás a világ legmagátólértetődőbb dolga, és én most nem is az évfordulós alkalmat hangsúlyoznám, hanem talán azt, ami számomra, egy muzeológus számára minden ilyenfajta kiállításban nagyon kedves és nagyon fontos. Az, hogy egy ilyen alkalommal az állandó kiállításokon szereplő főművek, festmények és a raktárakban meglapuló tanulmányok, rajzok, amelyek szerves kiegészítői az életműnek és egy-egy műnek, azok együtt láthatók, és ez az együttállás, ez az együttláthatás ez bizony az időszakos kiállításokon valósul meg.”

Az érdeklődők szombaton ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt, amit Cebula Anna, a kiállítás kurátora és Szántó István festőművész tart közösen.