MNB
MNB - 2

Hírek

Designban a jövő címmel zajlott előadássorozat a Pannon Gazdasági Hálózat szervezésében

2021. október 12., 15:09

A vállalkozások sikerének titkairól, lépéseiről és a buktatókról is tájékoztatták a szakemberek az AGORA Sportház nagytermében az érdeklődőket.

 

Designban a jövő címmel zajlott előadássorozat a Pannon Gazdasági Hálózat szervezésében

A gyártás, az oktatás, a jogvédelem és a művészet területéről érkeztek szakemberek, akik bemutatták a design szerepét a termelésben a Budapest Design Weekhez kapcsolódóan. Szombathely első alkalommal csatlakozott ehhez az országos programhoz, a Szombathely2030 keretében.

Nemény András - polgármester
“Meghirdettük a Holnap Városát, ami már önmagában egy egyedi, különleges dolog, és ami különleges, és egyedi, az valahol a designnak az alapja, úgyhogy így kapcsolódik össze a mi 2030 programunk és ez a mostani design hét.”

Különleges dolgokat kell letenni az asztalra - ez a városvezetés véleménye arról, hogyan fejlődjön a megyeszékhely. Az északi területen létrejövő design központtal kapcsolatban Bokányi Adrienn tanácsnok az egészségügyi teszthálózatot - köztük az intelligens idősotthont - említette kiemelt helyen.

A jogvédelem is fontos témakör: a dizájn levédésének lépéseiről, buktatóiról is hallhattak az érdeklődők, valamint arról, hogy a design és a termékfejlesztés hogyan jelenik meg a mindennapokban.

Barta Balázs - ügyvezető igazgató - Pannon Gazdasági Hálózat
“Mikor én gyártok valamit, vagy van egy termékötletem, akkor kulcskérdés, hogyan tudom ezt a fogyasztóknak eladni, minél egyedibb, annál magasabb áron fogom tudni értékesíteni, és annál nagyobb a profitom. Mi a rendezvénnyel azt szeretnénk megmutatni, milyen módon tudjuk segíteni ezt az értéknövekedést.”

Az országban mintegy kétszáz esemény zajlik egy időben a Budapest Design Week keretében.

Kassai Ferenc - grafikusművész, szakvezető - SZIE Design Campus
“A design az életünk minden részét átszövi, és el is kell oszlatni azt a téves gondolatot, hogy a dizájn pusztán formakultúra, és a tárgyak tervezése és külcsíne, ez minden, ami velünk, az emberrel kapcsolatos.”

Három egyetem és két nagyvállalat is csatlakozott a rendezvényhez. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének oktatói a bolhapiacról, az újrahasznosításról, és az “abject art-ról,” vagyis a rút esztétikájáról mutattak érdekességeket a több tucatnyi érdeklődőnek.