Hírek

Diákhitel: alacsonyabb kamat, növekvő népszerűség

2010. szeptember 10., 13:48
Csaknem 300 ezer hallgató vett fel diákhitelt az elmúlt kilenc évben. Idén várhatóan még többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az eddigi legalacsonyabb, 8,5%-os ennek a kölcsönnek a kamata. A felvehető összeg nagysága nem változott. Havonta 50 ezer forintot vehetnek fel a költségtérítéses képzésben részt vevők, míg az államilag finanszírozott hallgatók 40 ezer forintot.
Diákhitel: alacsonyabb kamat, növekvő népszerűség


Havonta 21 ezer forintot - ennyi diákhitelt vett fel Anikó főként a kollégiumi díjának kifizetésére, hat félévre. Rekreáció szervező és egészségfejlesztő szakon végzett, első munkabéréből 4690 forintot kell törlesztenie havonta.

Takács Anikó
"A Diákhitelt azért vettem fel, mert azt reméltem, könnyebb lesz a diákélet."

Anikó azt mondja, nem bánta meg, enélkül nem bírta volna finanszírozni az egyetemet. Egy felmérés szerint Magyarországon 110 ezer hallgató nyilatkozott úgy, hogy nem lenne diplomája, ha nincs diákhitele. Ezt a kölcsönt bármikor lehet előtörleszteni. 73 ezren már visszafizették a tartozásukat az országban - mondja Márkus Attila, a Tanulmányi Hivatal vezetője, aki megemlíti, hogy az unió is tervezi, hogy egységesíti a diákhitel programot.

Ahhoz, hogy a diákhitelt már októberben kézhez kapják a hallgatók, szeptember 15-ig kell jelentkezni.

Márkus Attila - hivatalvezető  NymE SEK Tanulmányi Hivatal
"Az államilag támogatott és költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók aránya 50-50 %. Ebből is látszik, hogy nem kizárólag költségeik fedezésére veszik fel a hallgatók, hanem sokan napi megélhetésükre fordítják."

Tavaly a Nyugat-magyarországi Egyetem volt az első, amely vállalta, hogy intézi a diákhitelek igénylését, és segíti az adminisztrációt is. A rendszer jól vizsgázott, kilencszáznál többen vettek fel diákhitelt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. Nemcsak a pénzintézeteknél, hanem a Tanulmányi Hivatalnál is lehet igényelni a diákhitelt.