Hírek

DigIT-AGORA - Okos város, okos közösségek

2021. október 27., 14:09

Programsorozatot indít Szombathely és az Agora kulturális központ. A közel 27 millió forintos pályázati támogatásból megvalósuló projekt célja, hogy a helyi identitást erősítő színes és vonzó közösségi események a digitális tudást is erősítsék. A program kapcsolódik a Szombathely 2030 törekvéseihez és a pályaorientációból is kiveszi a részét.

 

DigIT-AGORA - Okos város, okos közösségek

Hangvezérléssel is működtető ez a humanoid robot, amely az egyik főszereplője volt a DigIT-AGORA Okos város, okos közösségek címet viselő programot bemutató sajtótájékoztatónak.

"A humanoid robothoz egy online programozói felület érhető el. A különböző menüpontokból vehetők ki a modul blokkok."

A következő másfél év színes programjainak köszönhetően többek között akár ezt is megtanulhatják fiatalok és idősebbek egyaránt. A gyorsan fejlődő gazdaságnak innovatív, gondolkodó és modern tudással rendelkező generációkra van szüksége.

Nemes József – egyetemi docens, ELTE Informatikai Kar
„Ezt tankönyvekben nem lehet lefektetni, hogy hogy kell egy gondolkodást megváltoztatni, ehhez egy folyamatos olyan szocializációra van szüksége a felnövekvő generációnak, amelyik belenő egy megváltozott környezetbe, műszaki, informatikai környezetbe. Ezt viszont azok tudják megtenni, akik nap mint nap foglalkoznak a gyerekekkel. Az iskolák, a család közössége tudja ezt az új gondolkodást megtenni.”

A projekt keretében 85 egymásra épülő program valósul meg közösségi találkozók, interaktív játszó és ismeretterjesztő, oktató és kompetenciafejlesztő foglalkozások, work-shop, kreatív alkotóműhely és tematikus előadássorozat formájában.

Horváth Zoltán – igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
„Kötelező közművelődési alapszolgáltatásnak számít a kulturális alapú gazdaságfejlesztés és az élethosszig tartó tanulás támogatása. Mind a kettő területen szeretnénk erősíteni, ezeken a területeken tettünk előrelépéseket is már az elmúlt időszakban.”

A közösség- és kompetenciafejlesztő programsorozat illeszkedik a Szombathely 2030 stratégiához.

Bokányi Adrienn – tanácsnok
„Mind a gazdaságfejlesztési céljainkhoz, gondoljunk csak az ipartelepítésre, az ipari digitalizációra, akár még az egészségipari fejlesztésekre is, illetve a városfejlesztési céljainkhoz is, ugyanis abba közösségfejlesztés és az okos város fejlesztés is beleértendő.”

A 6 programegységből álló projekt három eleme hamarosan indul. A Fantasztikus mindennapok digitális fejlesztéssel foglalkozik.

Németh Zsolt – projektvezető, Változó Világért Alapítvány
„A smart city, az okos város, az okos eszköz együttműködéseket modellezi. Egyrészt ezzel tudjuk bemutatni a gyerekeknek, fiataloknak a smart city valóságát miniben, illetve ehhez kialakítunk egy oktató tematikát.”

A programok jelentős részét az Agora kulturális központ valósítja meg.

Kiss Andrea – igazgatóhelyettes, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
„Ebből a Digitális Élménytér az, ami számomra talán a legkedvesebb,mert pont ez az, ami  nagylétszámú csoportokat és a legtöbb résztvevőt fogja megmozgatni. Ez egy olyan kis szoba lesz, ahol a gyerekek kis foglalkoztatókban megtanulnak a robotikával alapszinten foglalkozni.”

Október 30-án a sportház galériájában indul az Interaktív tudomány, amely 5 témakört dolgoz fel. Első alkalommal az érzékszervek világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.