Hírek

Digitális alkotóműhely

2019. október 18., 14:58

Programozható robot, VR-szemüveg, lézervágó - már ezeken a korszerű berendezéseken tanulnak a szakképző centrum iskolásai, és a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok is kipróbálhatják ezeket. Szombathelyen már két intézmény kapott digitális alkotóműhelyt.

Digitális alkotóműhely

A betűtípust válogatja oktatójával ez a végzős diák, mielőtt monogramot hímezne az oladi iskola digitális berendezésével.

“ami eddig napokig tartott adott esetben, vagy hetekig, ezzel pár perc”

Akár 20x30 centiméteres felületet is ki lehet vele díszíteni, de ez csak az egyik olyan új gép, amely a könnyűipari szakképzést szolgálja ezentúl.

Bukvai Albertné - gyakorlatioktatás-vezető
“A szakmunkás tanulónak ugyanúgy kell a digitalizációhoz érteni, mint egy technikusnak. Tehát ez egy nagy tévedés, hogy egy női szabó az hajtja a pedált, ez él ugye a köztudatban, vagy legalábbis a szülők fejében. A mi szakmánkban is itt van a CAD, akár tetszik, akár nem tetszik, hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy tervezni kell, gondolkodni kell, és utána kivitelezni.”

A ruhatervezéshez például már ilyen VR-szemüveget használnak a gyerekek, miközben egy kivetítőn nyomonkövethető, hogy mit lát a tanuló. Ezenkívül többféle programozható robotot is kapott az oladi szakgimnázium digitális közösségi alkotóműhelye.

De a famegmunkálásban alkalmazható lézervágót, forgácsolót és 3D nyomtatót is beszereztek a 18 millió forintos fejlesztés révén.

Rettegi Attila - főigazgató, Vas Megyei Szakképzési Centrum
“Nagyon alkalmas arra, hogy az általános iskolásokat fogadjuk, kedvet ébresszünk arra számukra, hogy esetleg egy-egy szakma megtanulásához, ki tudják ők is próbálni ezeket az eszközöket. Én azt gondolom, hogy a pályaorientáció most már nem szórólapokból áll, meg propagandafilmekből, hanem igazából a saját élményű tevékenységen keresztül lehet megfogni egy-egy szakmának, tevékenységnek a gyerekeket.”

A szombathelyi Puskás szakgimnáziumban már van egy hasonló digitális alkotóműhely - ott a műszaki szakmacsoportokhoz kapcsolódó gépek kaptak helyet -, és Sárvárra is terveznek egyet a szakképzési centrum vezetői.