Hírek

Díjazott KBR - Jó gyakorlatként fődíjas lett a szombathelyi közösségi bérlakás rendszer

2021. november 16., 15:14

Első helyezést ért el a szombathelyi közösségi bérlakás rendszer a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének pályázatán. Olyan önkormányzati jó gyakorlatokat kerestek, amely példamutató a szegénység elleni küzdelem témakörében. A vasi megyeszékhelyen 2020 szeptemberében indult a program, amelynek keretében 14 családnak tudták megoldani a lakhatását.

 

Díjazott KBR - Jó gyakorlatként fődíjas lett a szombathelyi közösségi bérlakás rendszer

"Hiba nélkül működik egy olyan program, ami nagyon kevés hozzájárulást igényel anyagiak tekintetében az önkormányzat részéről."

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége olyan jó gyakorlatok számára hirdet évek óta pályázatot, amelyek valamely társadalmi problémát próbálnak megoldani. A lakhatás ilyen, országosan 2-3 millió ember érint. Szombathelyen is sokan várnak önkormányzati bérlakásra, ezért indította el a város a közösségi bérlakás rendszert, amely a többkörös szakmai zsűri fődíját nyerte el.

László Győző - alpolgármester
„Jelenleg kb. 100 olyan igénylő van, akinek sajnos nem tudunk segíteni. Igaz, hogy az önkormányzatnak 2100 bérlakása, de ebből csak tizenegynéhány, ami üresen áll. Tehát e tekintetben a lehetőségeink határához értünk. Ezért akartunk új módozatokat kidolgozni, hogyan tudunk enyhíteni a lakhatási helyzeten, és úgy látjuk, ez egy olyan program, amivel sikerült.”

Több mint egy éve indult a közösségi bérlakás rendszer, amiben 14 rászoruló lakhatását oldották meg.

Czeglédy Csaba – elnök, Szociális és Lakás Bizottság
„Önmagában a rendszer létrehozása egyetlen forint közpénzt nem emésztett fel. Tehát részben a hivatal, a lakásiroda és részben a Szova munkatársai plusz feladatként bevállalták az ezzel való foglalkozást, és a közjegyzői díj, valamint a lakás műszaki állapotának a felmérése kerekítve 100 ezer forint költséget jelent az önkormányzatnak. Tehát százezer forintból tudjuk 3 vagy 5 évre megoldani egy család lakhatását.”

Ez a bérlőknek biztonságot jelent a piaci albérlet kiszolgáltatottságához képest. Kedvezőbb a fizetendő díj, nem kell több havi kauciót letenniük.

Károlyi Ákos - jegyző
„A bérleti díjat a lakástulajdonosnak közvetlenül az önkormányzat fizeti meg, tehát nem kell a bérleti díj után menni. Ezzel neki teendője nincsen. A lelakás kockázatára 3 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót vállal az önkormányzat, és az albérlőkkel pedig közjegyzői okiratba foglalt szerződést kötünk, ami az esetlegesen nem megfelelő magatartás tanúsítása esetén könnyebb a következmények alkalmazása.”

A közösségi bérlakás rendszer az ingatlantulajdonosok számára is garanciákat biztosít. A program jól működik, az országos elismerés után a város arra számít, hogy még többen csatlakoznak. A szándékot elég akár a kbr@szombathely.hu email-címen jelezni. Az önkormányzat lakásirodájának munkatársai felveszik a bérbeadóval a kapcsolatot, a lakás felmérése után megállapítják a bérleti díjat. Ha azt a tulajdonos elfogadja, akkor a jelentkezők közül kiválasztják a bérlőt, akit a bérbeadó is megismer. Becslések szerint Szombathelyen is több száz magántulajdonban lévő lakás áll üresen. Az önkormányzat jó bérlő, hangzott el a sajtótájékoztatón, így érdemes csatlakozni a közösségi bérlakás rendszerhez.