Hírek

E-töltőre is pályázhatnak

2021. június 09., 15:10

A villanyautósok térképe szerint Szombathelyen 14 helyszínen áll rendelkezésre nyilvános elektromos töltő. Ez tovább bővülhet egy vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások számára eszközbeszerzésre, új technológiai kapacitások kialakítására kiírt pályázatnak köszönhetően. A klímavédelem érdekében már több ország bejelentette, hogy záros határidőn belül leállnak a robbanómotoros autók gyártásával. Az elektromos gépjárművek számának növekedése várható a hétfőtől megnyíló vásárlást támogató magyar pályázattól is. Ez viszont nagyobb terhelést ró az áramhálózatra.

 

E-töltőre is pályázhatnak

Ebben az új szombathelyi lakóparkban már gondoltak a villanyautósokra. Egyelőre még nem áll a parkolókban zöld rendszámú gépkocsi, de a gyorstöltés lehetőség a kivitelező megteremtette. Erre januártól egy energetikai jogszabály is kötelezi az építtetőket.

Beliznai Pálné – elnök, BEM Lakásszövetkezet
„20 parkolóként kell egy kiállást neki készíteni. Akivel mi kapcsolatban vagyunk beruházóval, ami házakat az utóbbi időben átvettünk, és ahol most vagyunk, nincs fél éve, hogy átvettük, mindenhol a kiépítést megcsinálja, tehát a kiállás megvan, vezeték megvan. Ehhez az kell, hogy a társasház ide egy oszlopot állíttat.”

A garázsokban egyedi mérőórák vannak, így a tulajdonosok akár ott is tölthetik elektromos autóikat, de ha a parkolóban elkészül az e-töltő, akkor az gyorsabb áramfelvételt tesz lehetővé. Egy vidéki mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kiírt eszközbeszerzési pályázat elektromos autótöltő vásárlását is lehetővé teszi. Minimum 10 millió forintot lehet erre elnyerni, és a költségek 50 %-a számolható el. A feltétel, hogy a gazdasági társaságnak, egyéni vállalkozásnak legalább egy lezárt üzleti éve, és minimum három alkalmazottja legyen. A társasházak, mivel nem számítanak jogi személynek, nem pályázhatnak erre. A lakások energiaigénye a korszerűbb háztartási gépek ellenére is egyre magasabb.

Beliznai Pálné – elnök, BEM Lakásszövetkezet
„A háznak az elektromos hálózatát fel kell újítani, ezzel kell kezdeni. Ez társasház. A lakásszövetkezetnél mi ezt már megcsináltuk a régi téglablokkos házaknál éppen ilyen okból kifolyólag, meg némely társasháznál is. Ahol pénz van, akarat, ott meg lehet mindent csinálni.”

Az ipar és a lakosság megnövekedett energiaigényének kielégítése, valamint az egyre népszerűbb napelemes rendszerek hálózatba illesztése miatt is a  jövő okos villamoshálózatát kell kiépítenie a szolgáltatónak.

Varga Ivett – szóvivő, E.ON Hungária Kft.
„Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, Szombathely esetében is jelentős fejlesztést hajtunk végre, itt 4,7 milliárd forintból fog megújulni a város villamosenergia hálózata, egy új alállomást fogunk építeni, új kábelek létesülnek, okostechnológiákat fogunk beépíteni annak érdekében, hogy az új megoldásokat, mint például az elektromos autók töltését gond nélkül tudják megtenni az emberek.”

A szolgáltató e-flottával, közterületi vagy akár otthoni töltők telepítésével is segíti az egyre népszerűbb elektromos mobilitást. A 2025-ig megvalósuló beruházás részleteit az Eon áprilisban már bemutatta a szombathelyieknek. Ezzel biztonságosabbá válik az áramellátás, jobban ki tudják szolgálni a megnövekedett igényeket.