Hírek

Egész napos iskola alsó és felső tagozaton egyaránt?

2011. szeptember 14., 09:41

A változás elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek tanításában jelentene áttörést - vélik a szakemberek. A tervek szerint a délutáni órákról a szülő kérésére távol maradhat a gyerek. Szombathelyen már sok iskolában működik az iskolaotthonos rendszer, mely ezt a oktatási formát követi, egyelőre csak alsó tagozatosoknál alkalmazzák.

Egész napos iskola alsó és felső tagozaton egyaránt?

A Dési Huber István Általános Iskolában már több mint 10 éve alkalmazzák az iskolaotthonos oktatási formát. Reggel 8 órától délután 4-ig olyan foglalkozásokat biztosít az intézmény, ahol a tanórák és a szabadidős foglalkozások egész nap váltják egymást.

Ezzel jelentős terhet levesz a szülőkről az iskola, hiszen nekik otthon már nem kell azzal foglalkozni, hogy mi volt a házi feladat az iskolában.

Kiss Péter igazgató, Dési Huber István Általános Iskola
"Azt garantáljuk mi, hogy itt a gyerekek szintén a napi munkarendjükbe épített gyakorló órákon azzal a tanító nénivel megoldják a házi feladatokat gyakorolnak, aki végülis tanította őket."

Az intézmény 340 tanulójának több mint kétharmada tölti a délutánját is az iskolában. Mivel az intézményben fontos szerepet kap a mozgásra nevelés, ezért az ötödikesek számára sportnapközit vezettek be az idei évben.

A felmérések alapján ugyanis a szünidő után jóval rosszabb a gyerekek teljesítménye mint a nyári szünet előtti időszakban. A napköziben lehetősége van a diákoknak olyan spotágakat is kipróbálni amire tantárgyi keretek között nincs lehetőség.

Lengyel Miklós pedagógus, Dési Huber István Általános Iskola
"Az iskolában van sok olyan eszköz, amit be tudunk vetni és a testnevelés órákon kívül is tudunk használni, kicsit nagyobb időkeretben."

A meghatározott tananyag ugyanis sok esetben erre sem ad lehetőséget. Így a délutáni időszakban előkerülhet például a röplabda, de még a ping-pong is.