
Ebédjüket fogyasztják az idősek a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Gagarin utcai tagintézményében. A dolgozók eddig is arra törekedtek, hogy csak kiváló minőségű termékekből készítsék el az ételeket.
Kulcsár Lászlóné – intézményvezető, Pálos Károly SZKGYSZ
„Nyilvánvaló, hogy ezt a népegészségügyi intézet még fokozattabban és még célirányosabban fogja ellenőrizni, de természetesen már most is ügyelünk arra, amely szabályok az intézményt érintik, tehát például, hogy sem cukor, sem só ne található meg az asztalokon.”
A szombathelyi általános iskolákban, köztük a Derkovitsban is már tavaly szeptemberben figyelmbe vették az új rendelkezés előírásait.
„Fontosnak tartjuk, hogy a szülők biztonságban érezzék a gyereküket az iskolában, ehhez hozzátartozik az is, hogy megtekinthetik immár évek óta, hogy a gyerekek mit kapnak ebédre.”
A mai menü húsleves, sóska körettel és alma volt. A gyerekek jóízűen fogyasztották ebédjüket.
Oláh Bálint tanuló, Derkovits-iskola
„Hát szerintem több étel finomabb is és egészségesebb ugye.”
Lakner Mira tanuló, Derkovits-iskola
„Egészségesebb, és azért kapok másfajta ételt, mert szeretnék lefogyni.”
Az oktatási intézményben nagy hangsúlyt fektetnek az egészségnevelésre, ezen belül a helyes, rendszeres és egészséges táplálkozásra.
Kovács Péterné igazgató, Derkovits-iskola
„A gyerekek nem vettek ebből észre sokat, viszont megismerkedtek olyan ételekkel is, amelyek korábban nem kerültek az asztalukra, de ezt is jól fogadták és a szülők is elégedettek ezekkel az új rendelkezésekkel.
Miháldy Kinga korábban egy szombathelyi tájékoztató keretében elmondta, hogy az OÉTI felmérései azt bizonyítják, a gyerekek túlzott sófogyasztása és az elégtelen kalcium-, zöldség, gyümölcsbevitel nagy mértékben hátráltathatja fejlődésüket.
Miháldy Kinga - mb. osztályvezető, táplálkozástudományi intézet
„A háromszori étkezésnél: tízórai, uzsonna, ebéd esetén kötelező a 3 deci tej vagy ennek megfelelő tejtermék adása. Ez ugyan csak egy tört része a napi kalcium szükségletnek, de ezt azt jelenti, hogy már egy lépést teszünk azért, hogy a gyerekek azt a típusú kalciumforrást kapják meg, ami az egészségüket szolgálja.”
Szakértők szerint korán, már a bölcsödékben, óvodákban, iskolákban tanítani kell a gyerekeket a rendszeres, egészséges táplálkozásra. Fontos, hogy naponta legalább kétszer fogyasszanak zöldséget és gyümölcsöt. Kutatások szerint már 2-3 év múlva érezhető lesz az előírások pozitív hatása.





























