Hírek

Egészségipari fejlesztések

2021. július 20., 14:44

A tervezett egészségipari fejlesztésekről és az ehhez kapcsolható uniós forrásokról tartott közös sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma délelőtt a Városháza előtti téren. Elhangzott: mindhárman igyekeznek saját területükön tenni azért, hogy Szombathely az egészségipar fellegvárává váljon a jövőben.

 

Egészségipari fejlesztések

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az északi iparterületen épülhet fel az a kutatás-fejlesztési és innovációs központ, ami elősegítheti az egészségipari profilú cégek letelepedését. A Szombathely2030 városfejlesztési program zászlóshajó-projektjének kidolgozása jó úton halad, őszre elkészülhetnek már a látványtervek. A megvalósítást uniós forrásokból képzelik el, erről egyeztettek a politikusok a sajtótájékoztatójukat megelőzően.

Bokányi Adrienn - tanácsnok
"Szombathelyen létrehozunk egy Magyarországon egyedülálló egészségipari demonstrációs-, fejlesztő- és tesztkörnyezetet, amit a ZalaZone tesztpályához tudnék hasonlítani, csak ott egy autóipari, önvezető irányvonalon, Szombathelyen pedig egy egészségipart támogató irányvonalról beszélünk."

Ujhelyi István elmondta: elindult az Európai Egészségügyi Unió programja, melynek célja, hogy a tagországok polgárai betegbiztonság szempontjából egységes ellátást kapjanak, illetve elkezdődjön az egészségipar fejlesztése. A pandémia alatt szinte minden szükséges eszközt, maszkot, lélegeztetőgépet a tengerentúlról kellett beszerezni - ez nem maradhat így. És itt van az uniós, illetve a szombathelyi tervek metszéspontja.

Ujhelyi István - EP-képviselő (MSZP)
"Szombathely ezt a célt kitűzte, ehhez két dolog, eu-s támogatás és kormányzati együttműködés, mindkettőre mi ketten lehetünk a garanciák Péterrel."

Ungár Péter kiemelte: örül, hogy az idősgondozás is szerepel az egészségipari fejlesztési célok között, hiszen a demográfiai viszonyokat elnézve ez már most óriási megoldandó probléma.

Ungár Péter - országgyűlési képviselő (LMP)
"Ez a programterv olyan dolog, amire jár eu-s pénz, mert végig van gondolva, ki van találva, és a szombathelyiek fizetnek adót, ami után az EU által is részben elosztásra kerül."

A sajtótájékoztatón elhangzott: kormányváltás kell az uniós források minél sikeresebb lehívásához és arányos elosztásához.