Hírek

Egy év kihagyás után újra nemzetközi Pannon Inter-Crosse Kupát rendeztek Szombathelyen

2022. június 30., 18:20

A kétnapos tornán két magyar és hat cseh csapat ragadt ütőt a győzelem reményében a Haladás Sportkomplexumban.

 

Egy év kihagyás után újra nemzetközi Pannon Inter-Crosse Kupát rendeztek Szombathelyen

Nagy hagyományokkal rendelkezik és töretlen népszerűség övezi szerte a világon az Inter-crosse sportágat. Leginkább Észak-Amerikában, Ázsiában valamint Európa egyes országaiban hódít a bottal, kisebb labdával játszható csapatsport. A Lacrosse elemeiből építkező szakág gyorsan elsajátítható mozgásai, szabályai miatt hazánkban is egyre többeket mozgat meg. Ráadásul a két évtizede megalakult Magyar Inter-Crosse Egyesület saját szervezésű nemzetközi kupával színesíti a versenynaptárt, amelyre szívesen térnek vissza a külföldi csapatok.

Szakály Ferenc - elnök/szervező, Magyar Inter-Crosse Egyesület
Ezt a sportágat 1995-ben ismertem meg Budapesten egy továbbképzésen és utána főiskolai hallgatókból illetve Vas megyei diákokból szerveztünk egy csapatot. Majd 2002-ben World Series és World Cup végülis abban az évben októberben megalakult az egyesület és tulajdonképpen ebben az évben az egyesület 20 éves. S ezért kitaláltuk, hogy máshol is vannak ilyen kupák és mi is csinálunk egy ilyen kupát, Pannon Inter-Crosse kupa néven és azóta 19. alkalommal van a kupa. Egy kimaradt a tavalyi Covid miatt.

Idén viszont már az egészségügyi helyzet is kedvező volt, így ismét kétnapos nemzetközi tornának adott otthont a Haladás Sportkomplexum. A hazai színeket két csapat képviselte, rajtuk kívül négy csehországi együttes vett részt az erőpróbán. A színvonalra nem lehetett panasz, hiszen több válogatott játékos is pályára lépett. Csehországban rengeteg igazolt versenyző hódol az Inter-Crosse-nak, ez pedig csapatszinten és egyéni elismerések tekintetében is megmutatkozott. A körmérkőzéses lebonyolítás végén az aranyérmet az ONTARIO szerezte meg a WARRIORS és a HARCOSOK előtt. A magyar színeket képviselő Bad Boys a negyedik, míg a szintén honi csapat, az Overkill a hatodik helyen végzett. A nemzetközi torna emléket állított Bögi Piroskának. A fiatalon elhunyt sportoló a szombathelyi egyesület mellett a női jégkorong válogatott egykori kapusaként is bizonyított. A torna legjobb kapusának járó díj az ő nevét viseli, az elismerést idén Jan Sedmik kapta.