Hírek

Egy hónap alatt több mint 3000 komposztáló ládáért regisztráltak Vas megye lakosai

2013. november 08., 18:42

A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás október elején indított honlapján átlagosan 100 ládát igényelnek naponta.

Egy hónap alatt több mint 3000 komposztáló ládáért regisztráltak Vas megye lakosai

A lehullott falveleket söprik ennek a cégnek az udvarán a munkatársak. A friss levegőn szabadidős programnak is felfogható mindez, de ennél hasznosabb célja is van. Az összegyűjtött leveleket és a levágott növényi részeket komposztálóládákba teszik. Nem a kukákba kerül, nem égetik. Több éve már így oldják meg a hasznosítást. Egy faládával kezdték, de már korszerűbb ládák is vannak az udvaron.

Déri Lajos, ügyvezető - Solvex Kft.
De a legfőbb haszna az, hogy ez a nagy mennyiségű zöld fű, gallyak, nem terhelik a városi hulladéklerakót és ez a legfőbb haszna.

A szakemberek azt mondják: a növényeknek jót tesz a komposztálásból származó anyag.

Virág Dezső, kertész
A komposztot sokmindenre tudjuk használni: pl. talajtakarásra, azaz mulcsozásra, ami fagy ellen is véd, a talaj kiszáradása ellen is véd. és tápanyagot juttatunk vissza a talajba. Ami nem műtrágya, hanem szervestrágya.

A kompsztálás népszerűsítéséért indított kampányt a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. Honlapjukon lehet kompsztládákat igényelni. A regisztráció egy hónapja indult, azóta több mint 3000 darab ládát igényeltek, azokat várhatóan 2014 tavaszán osztják majd ki. ( www.westhull.hu )

Sokan égetik a faleveleket a házuk udvarán. Ősszel Szombathelyen október 1. és november 30. között lehetséges az avar elégetése. De feltétel pl. hogy veszélyes anyagokat nem tesznek a tűzre illetve vasárnap és ünnepnapokon sem lehet égetni.