Hírek

Egyelőre egészségesek a Vas-hegyi szőlők

2012. június 28., 20:00

Az elmúlt hónapok száraz, kevés csapadékot hozó időjárása egyelőre nem okozott komolyabb károkat a Vas-hegyi szőlőkben. Megfelelően fejlődnek a növények. A termelők szerint azonban a peronoszpóra és a lisztharmat ellen folyamatosan védekezni kell. A magas páratartalom ugyanis kedvez a kórokozók fejlődésének.  A gazdákat a hegyközség előrejelző rendszere is segíti a növényvédelemben.

Egyelőre egészségesek a Vas-hegyi szőlők

A bogyónövekedés elindult. Lehet látni a barna pöttyöket. Ezek azok amelyek nem termékenyültek meg virágok és abból a fejlődés nem indult el.

Ilyen állapotban vannak a terméskezdemények, fürtök  a  Vas-hegyen, mutatja Hatos István, hegybíró. Az elmúlt hónapok száraz időjárása, egyelőre, komolyabb károkat nem okozott. Az agyagosabb talaj tárolni tudja a vizet, így még juthat utánpótláshoz a szőlő. Erre szükség is van, hiszen most egy gyors növekedés előtti fázisban van a növény.  Az átlaghőmérséklet kedvező, de a magas relatív páratartalom miatt fennáll a lisztharmat fertőzés veszélye. Ez ellen védekezniük kell a gazdáknak.

Hatos István, hegybíró
Nagyon szerencsénk volt, hogy a szaporítóképlet kevés volt és most kezd felszaporodni. És a következő időszakban kell a gazdáknak nagyon odafigyelniük erre a kórokozóra. Illetve a peronoszpórára, ami hasonlóképpen mutatja, hogy létezik az ültetvényekben.

A kórokozók elleni védekezésben a szőlősgazdák nemcsak saját tudásukra, hanem a hegyközség segítségére is számíthatnak. Egy almásban van az a mérőműszer, amely a csapadékra, a hőmérsékletre, páratartalomra vonatkozó adatokat gyűjti össze. Ezek alapján pedig a hegybíró küld a gazdáknak előrejelzést  a szőlő fejlődését befolyásoló eseményekről, szükséges tennivalókról, védekezési módokról.