Hírek

Egyre kevesebb a szakképzési hozzájárulás

2011. március 08., 16:44
Változások történtek a szakképzési hozzájárulás felhasználási, elszámolási és ellenőrzési rendszerében - erről tájékozódhattak kedden az iskolaigazgatók a Savaria TISZK által szervezett előadáson.
Egyre kevesebb a szakképzési hozzájárulás

A cégek által fizetett támogatás elengedhetetlen a szakképző intézmények fejlesztéséhez, a tanulók gyakorlati oktatásának korszerűsítéséhez.

Évről évre kevesebb szakképzési hozzájárulást fizetnek a munkáltatók a szombathelyi szakképző intézményeknek. 2009-ben még 120 millió forint volt ez az összeg, tavaly már csak 109 millió. A csökkenés egyik oka lehet, hogy a gazdasági válság miatt egyre kevesebb dolgozót foglalkoztatnak a vállalkozások, akiknek a bruttó bére után fizetik a támogatást. A szakképzési hozzájárulást 2008 óta a TISZK-eken keresztül osztják szét.

Fodor István - középiskolai koordinátor, Oktatási Osztály
"A szakképzési hozzájárulás a szakképzés minőségét hivatott javítani, berendezések, gépek vásárlására, üzemeltetésére fordítható."

A szakképzési hozzájárulás a dolgozók éves bruttó bérének 1,5 százaléka. Azok a cégek, amelyek fogadnak gyakornokokat, a támogatás teljes összegét képzésre fordíthatják, amelyek azonban nem, 40 százalékát a Munkaerőiaci Alapba fizetik.

Lászlóné Szép Györgyi - igazságügyi adó- és könyvszakértő
"A maradék 60 százalékról dönthetnek, hogy saját dolgozót képeznek, vagy fejlesztési támogatást adnak."


Idén január 1-től az intézmények nemcsak a gyakorlati képzés során használt eszközöket, hanem az anyagköltséget is elszámolhatják a képzési támogatás terhére, ami nagy segítség számukra - ehhez hasonló változásokról tájékozódhattak az érintettek a mai előadáson.