
Nagy a tömeg a szombathelyi piacon kedden délelőtt. A vevőket már nemcsak az alma, paprika látványa ejtheti rabul, hanem az árusok kínálatában megjelent gomba is.
"Vargányát hoztam, galambicát, piruló galócát."
Marianna ezeket a gombákat szedte és hozta eladni. 1.5 éve árul gombákat is, ha éppen van és tud gyűjteni.
Takács Marianna
A legkeresettebb a vargánya, továbbra is. És a galambgombát is nagyon szeretik, mert jó ropogós marad.
Rókagomba, szegfűgomba, tyúkgomba is kapható az árusoknál. A vásárlók közül akadt aki már most arra az időszakra tartalékol, amikor kevés gomba lesz az erdőkben, mezőkön.
Kovács Lajosné
Most is van 7 tányérral a fagyasztóban. Gombát vettem egy hete itt. Eltettem. Úgyhogy a nyáron folyamatosan fogyasztom. Meg most megint vettem, megint elteszem.
Az elmúlt napok, hetek időjárásának köszönhetően 1-2 hete lehet árusoknál gombát is kapni.
Kalauz József, gombaszakértő
Még nem mondom azt, hogy nagy mennyiség van, de már több gombaárus jött és az asztalokon látni, hogy mindenki előtt van valamennyi. A mostani megígért melegebb idő megjön akkor biztosan több gomba fog előjönni. Fajgazdagságra és mennyiségileg is.
A gombavizsgálóban is sokan megfordulnak.
"A kalap széle megvan dörzsölve és máris besárgult és a megszagolnál érezné, hogy milyen büdös."
Ezek az árulkodó jelei annak, hogy valaki sárguló csiperkét szedett. Könnyen összetéveszthető a piacon és boltokban is kapható és fogyasztható csiperkével, ám ez mérgező. Aki nem ismeri jól a növényeket, annak mindenképpen érdemes a piacon működő gombavizsgálóban átnézetnie milyen kalapost talált az réten, erdőben. Gombából sokféle étel készíthető. Nemcsak az íze miatt szeretik sokan , hanem mert egészséges, alacsony a szénhidrát tartalma, sok benne a fehérje, és gyorsan elkészíthető.





























