MNB - 2
MNB

Hírek

Egyre több vállalkozás vesz igénybe társasági adókedvezményt

2011. szeptember 13., 12:33

Ezzel a törvény adta lehetőséggel akár több millió forint támogatáshoz is juthatnak például színházak.  A sportklubok számára idén nyíltak meg az ilyen források. Utánpótlás nevelésére, infrastruktúrafejlesztésre fordíthatják ezt a támogatási formát.

Egyre több vállalkozás vesz igénybe társasági adókedvezményt

Néhány hete nyújtotta át a Honvédelmi Minisztérium egyik gazdasági társasága 10 millió forinos támogatását a Weöres Sándor Színháznak.   2009-es kormányrendelet szerint a színházaknak lehetőségük van arra, hogy a nettó jegyár bevételük 80 százalékáig igénybe vehetik gazdasági társaságok támogatását. Ennek keretében tavaly 28 millió forintot kapott a színház, idén több mint 50 millió forint ilyen bevétellel számolnak.

Jordán Tamás, igazgató - WSSZ
Régóta van, olyannyira, hogy a színházaknak az éves üzleti tervükben, így mi is, szerepeltetjük ezt az összeget. Nekünk ez bevan táblázva. Hogy az innen-onnan jövő 10 milliót mire fordítjuk, nem tudom, mert belekerül a nagy kalapba, ha ez nem lenne, akkor mi is, mások is fejreállnánk, mert ez nagy összeg.

Július 1-től azok a cégek is társasági adókedvezményt vehetnek igénybe, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. Ezek a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong és a vízilabda. A támogatást, többek között, utánpótlásnevelésre, személyi jellegű ráfordításokra, versenyeztetéssel összefüggő költségekre vagy  infrastruktúra-fejlesztésre lehet fordítani.

Tóth Miklós, Szombathelyi Haladás Kft.
Tárgyaltunk mi is és kerestek meg már minket is. Nyilván azt is tudni kelll, hogy ez a cégeknek jó ha támogatják az 5 látványsportot, mert az adóból leírható.

Ahhoz, hogy valaki támogatáshoz jusson, előbb egy pályázatot kell a saját ellenőrző szervezetéhez, általában a szakági szövetséghez benyújtania. Ha ezt jóváhagyják, akkor kezdhetnek tárgyalásokba vállalatokkal, majd egy támogatási igénylőlap kitöltése után érkezhet meg a klubokhoz a pénz.  

Dr. Woth Péter, sportközgazdász
Azoknak az egyesületeknek, akik jó pályázatokat tudnak írni és felkészültek, hogy utána az elszámolásnál is pontosak tudnak lenni, akkor nagy segítséget jelent. De ez is csak akkor lesz nagy segítség, ha hosszútávon fennmaradt.

A sportegyesületeknek, ha még a 2011-2012-es bajnoki évadban szeretnének bármely vállalkozástól támogatásban részesülni, szeptember 15-ig kell pályázatukat a szövetséghez benyújtani. Fontos kikötés, hogy a támogatás nem szponzoráció, ezért cserébe az egyesületek semmilyen reklámot nem adhatnak.