Hírek

Együtt a hatékonyabb oktatásért

2010. május 22., 09:00
A közoktatási intézmények együttműködésével javítható a hazai oktatás színvonala. Uniós forrásokból 500 millió forint áll erre a célra rendelkezésre. Szakemberek a kulcskompetenciák hatékonyabb fejlesztését várják a programtól, valamint azt, hogy a korszerű ismereteket nyújtó oktatási eszközök, módszerek még több iskolába eljutnak és a gyerekek azonos színvonalú oktatásban részesüljenek.
Együtt a hatékonyabb oktatásért

Kismenedzserek versengenek a Derkovits iskolában. Ennek a programnak a célja, hogy a gyerekek a mindennapi életben jól használható tudást szerezzenek és másként, mint egy tanórán. Ezt a már bevált módszert, jó gyakorlatot bárki átveheti és alkalmazhatja, ez a célja az unió által támogatott oktatásfejlesztési programnak. A Derkovits iskola is venne át új módszereket más intézményektől, mondja az igazgató.

Kovács Péterné, igazgató - Derkovits Gyula Ált. Isk.
"Óvoda-iskola átmenetről szól. A kollégáim múlt héten voltak tapasztalatcserén. A jövő héten pedig egy másikra, a tanulás tanítása jó gyakorlattal ismerkedünk."

Arról, hogy milyen feltételekkel lehet átadni illetve átvenni egyes oktatási programokat, pénteken tartottak fórumot a Megyeházán. Egyre nagyobb a program iránt az érdeklődés.

Szakács Marcell, irodavezető, Nyugat-dunántúli Regionális Hálózatkoordinációs Központ
"Vas megyében 15-20 intézmény van, aki már elfogadott jó gyakorlatot töltött fel. De ennél 2-3-szor több intézmény jelezte, hogy dolgoznak az összeállításán. A visszajelzéseket pozitívan ítéljük."

Azok az óvodák, iskolák, amelyek legalább két kidolgozott, és már két éve, a gyakorlatban is használt és bevált programmal rendelkeznek, lehetnek referencia intézmények. Azaz, tőlük lehet eltanulni a jó módszereket. Szakemberek arra számítanak, hogy Vas megyében legalább 15-20 iskola lehet referencia intézmény.

Tóth Edit, projektmenedzser, Nyugat-dunántúli Regionális Hálózatkoordinációs Központ
"Június 5-ével megkezdődik a dokumentumok elemzése, hiszen az Educatio honlapján nyilvánossá válik az a felület, ahol a jó gyakoraltok feltöltése után referencia intézmény előminősítésre lehet pályázni. És fontos, hogy ez július közepéig le is zárul."

A progam 2011-ben zárul.