Hírek

Együttműködés a Magyar Autóklub és Kőszeg önkormányzata között

2021. október 07., 18:59

A közlekedés biztonságának, kultúrájának javítása, a környezetvédelem erősítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a Magyar Autóklub és Kőszeg önkormányzata kötött Vas megyében elsőként. Az ország egyik legnagyobb társadalmi szervezete szeretne minél több településen bekapcsolódni a közös munkába. Mint mondják, a közlekedés a klímaváltozás miatt drasztikus átalakulás előtt áll.

 

Együttműködés a Magyar Autóklub és Kőszeg önkormányzata között

Országosan 44 helyszínen, Vas megyében 4 városban áll az autósok rendelkezésére az ország 3. legnagyobb civil szervezete. Szombathelyen vizsgapontot, Celldömölkön, Körmenden és Kőszegen a vizsgáztatás mellett szervizeléssel is segítik a közlekedésbiztonságot. A regionális elnök szerint a klímavédelem érdekében a közlekedésben is drasztikus változások várhatók. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény 2030-ig 40 %-os károsanyag-kibocsátási csökkentést írt elő, de egyelőre inkább további növekedés tapasztalható. A társadalmi szervezet részt vállalna a közlekedés átszervezésének előkészítésében. Ennek érdekében együttműködést ajánlanak az önkormányzatok számára. Vas megyében elsőként Kőszeggel írtak alá megállapodást.

Kiss Ambrus – regionális elnök, Magyar Autóklub
„Ennek az a célja, hogy az autósok életét könnyítsük meg a helyi parkolás, egyéb ügyekben alkalmuk van meglátásaikat, véleményüket eljuttatni a döntéshozókhoz egy testületen keresztül, amibe 3 tagot delegál a város, és 3 tagot delegál az Autóklub is.”

Konzultációs fórumokon egyeztetik az álláspontokat.

Básthy Béla – polgármester
„A kőszegieknek egy jelentős szolgáltatást biztosít, ezt sokan veszik igénybe, és sok tagja is van a városban az Autóklubnak. Ezért is örömmel vagyunk partnerei az autóklubnak abban, hogy az autósok életét befolyásoló fejlesztéseket, változtatásokat, rendelkezéseket az autóklubbal is egyeztessük. 1.01

A regionális elnök balesetveszélyesnek tartja, hogy az országban sokan kihasználják a pandémia miatti könnyítéseket.

Kiss Ambrus – regionális elnök, Magyar Autóklub
„Nagyon sok olyan autó van, aki 1,5-2 éve lejárt műszaki vizsgával rója az utakat, és veszélyezteti a közlekedőket és saját magát is. Mi azt ajánljuk, hogy vegyék figyelembe, újabb tél jön, a téli közlekedés nehezebb körülményei között a rosszabb műszaki állapot fokozódik.”

A szabályok szerint csak kifogástalan műszaki állapotú gépjármű vehet részt a közúti forgalomban. A veszélyhelyzet miatt lehetőség van arra, hogy a 2020. november 4-én, vagy az azután lejárt okmányú gépkocsik is közlekedjenek a hazai utakon. De ha műszaki vizsga nélkül balesetet okoznak, akkor várhatóan a biztosító nem fizeti ki az okozott kárt.