Hírek

Együttműködési alap - 10,8 milliárd forintra pályázhatnak civil szervezetek októbertől

2021. szeptember 08., 15:27

Másfél milliárddal nagyobb keretösszegre, összesen 10,8 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek idén a Nemzeti Együttműködési Alapban. Nincs megkötés, bármilyen célra kérhetnek támogatást az egyesületek. A tapasztalat szerint a beadványok kétharmada nyer. Az októberben induló pályázati eljárásról tartottak fórumot ma délelőtt a Megyeházán.

 

Együttműködési alap - 10,8 milliárd forintra pályázhatnak civil szervezetek októbertől

Évről évre nő a Nemzeti Együttműködési Alapban a civil szervezetek számára elérhető keretösszeg: idén 9,3 milliárdot osztottak szét közöttük, jövőre 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A civil közösségek működésre és rendezvényekre is pályázhatnak, ez a támogatás óriási segítséget jelent számukra. A pályázati eljárás két éve nem változott, (https://nir.bgazrt.hu/bga/) minden a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül, elektronikusan bonyolódik.

Meskó Krisztián - munkatárs, Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
"Az ún. NIR rendszerben kell pályázni már második esztendeje, a legtöbb szervezet már rendelkezik regisztrációval. Ezen keresztül kell beadni, minden elektronikusan zajlik, egy bejáratott rendszer, ezen keresztül kell beadni és aztán a pályázatokat gondozni is."

A fórumon sok volt az érdeklődő, több mint 40 Vas megyei szervezet regisztrált előzetesen. A Miniszterelnökség munkatársai, köztük a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszéltek a pályázattal kapcsolatos tudnivalókról.

Szalay-Bobrovniczky Vince - civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár
"Olyan nincsen, hogy valamilyen tevékenységet különösen kiemelnénk, kultúra, sport, egészségügy - minden fontos. A lényeg, hogy közösséget hozzon létre, értéket teremtsen, segítse a helyi lakosokat."

A jelenlévőket Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte, aki hangsúlyozta, a civileknek fontos küldetésük van a társadalomban. A pályázatokat október 4-én írják ki, onnantól kezdve egy hónapig lehet benyújtani az anyagokat, pontrendszer alapján születik döntés, és jövő év elején utalják a támogatásokat. Általában tízezernél több beadvány érkezik országosan, Vas megyéből legutóbb 266 pályázatot adtak be, kérharmada támogatásban részesült. Szeptember-októberben a megye minden járásában tartanak információs napokat a vasi civil szolgáltató központ munkatársai.