Hírek

Elfogadta az új felsőoktatási törvényt az országgyűlés

2012. január 04., 17:24

Az új rendelkezések magas minőségi követelmény állítanak a felsőoktatási intézmények és a hallgatók elé is. Az új felsőoktatási törvény értelmében osztatlanná válik a tanárképzés is. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában abban bíznak, hogy egy-két éven belül tudnak osztatlan általános- és középiskolai tanári képzéseket is indítani.

Elfogadta az új felsőoktatási törvényt az országgyűlés

Az országgyűlés december 23-án fogadta el az új felsőoktatási törvényt. Ebben meghatározták azt is, hogy záróvizsgát a hallgatói jogviszony megszűnése utáni két évben bármelyik vizsgaidőszakban szerezhet a hallgató.

Dr. Takács Magdolna, igazgató-helyettes, a PTE Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központja
„A végbizonyítvány megszerzését követő időszakban kell ugye a záróvizsgát letenni, illetve ezt követően két éven belül saját választása szerint bármikor lehetett mindenféle egyéb megszorítás nélkül, és ugye öt éven belül leteheti még, tehát ez a végső határidő. Azonban ebben az esetben már a felsőoktatási intézmény előírhat egyéb feltételeket vagy valami egyéb kiegészítő vizsgát, vagy akár anyagi feltételt is."

Az új felsőoktatási törvény értelmében osztatlan lesz a tanárképzés. Ez azt jelenti, hogy az általános iskolai tanárképzés nyolc, a középiskolai pedig tíz féléven keresztül történik majd. Ezt követően mindkét esetben két félév iskolai gyakorlatot is teljesíteni kell a hallgatóknak, a képzések végén pedig mesterfokozat szerezhető. A Savaria Egyetemi Központban abban bíznak, hogy az osztatlan tanárképzésnek pozitív hatásai lesznek.

Prof. Dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes, Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja
 „Van az úgy nevezett középiskolai és általános iskola mester-tanár képzés, vagy az osztatlan tanárképzés, mi mind a kettőre fel vagyunk készülve, mind a kettőt tudjuk vállalni. Hiszen nekünk van egy csomó akkreditált, minisztérium által engedélyezett, nagyon jól működő mesterképzésünk már eddig is. Mi vállaljuk a kihívásokat. Kiváló szakemberekkel rendelkezünk."

Az elnök-rektorhelyettes szerint akár egy-két éven belül már életbe léphet az új képzési rendszer az intézményben, és abban reménykednek, hogy általános és középiskolai osztatlan tanárképzés is indul majd itt.