MNB
MNB - 2

Hírek

Elindult a 3,5 milliárd forint értékű Magyar Géniusz Program

2022. április 25., 18:50

Kárpát-medencei múzeumok állandó és időszaki kiállítások létrehozására, valamint kutatási projektekre pályázhatnak. A Savaria Múzeum két beadványát is pozitívan bírálták el: megújulhat a malom épülete a Vasi Skanzenben, és megvalósul egy időszaki tárlatsorozat. A géniusz programnak része egy vándorkiállítás is, ami a vidéki múzeumokban őrzött kincseket mutatja be, az első állomás Kecskemét. Az érdeklődők több Vas megyei műtárgyat is láthatnak.

 

Elindult a 3,5 milliárd forint értékű Magyar Géniusz Program

Kőszeg egyik legjelentősebb néprajzi emléke, a Szőlő Jövésnek Könyve, Mányoki Ádám Rákóczi Ferencről készített miniportréja a Smidt Múzeumból és a bronzkorból származó velemi diadém a Savaria Múzeumból - vasi műtárgyak is szerepelnek a Magyar Géniusz Program vándorkiállításán, ami szombaton nyílt meg Kecskeméten, a Cifra Palotában. A tárlat célja, hogy bemutassa az ikonikus vidéki műtárgyakat: 67 intézmény 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti emléke mesél a múltról. A programot a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálja, melynek elnöke, Csapláros Andrea a kiállítás főkurátora.  

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum, elnök, MVMSZ
"Például Makóról egy látszólag értéktelen tárgy került be, a hagymás talicska, amiről úgy gondolnánk, miért is rakunk be egy kopott talicskát a kiállításba, de az ő identitásuk szempontjából ez a csúcstárgy, és a legfontosabb. Természetesen mellette ott van József Attila. De akár egy borotválkozókészlet bekerült, vagy Kossuth Lajos utazóbőröndje, mind-mind olyan tárgy, amiről az ember nem is gondolná, hogy annak a helyi múzeumnak, gyűjteménynek mennyire fontos az a tárgya."

A 700 millió forintból megvalósult tárlaton minden tudományág különleges, egyedi környezetben mutatkozik be: (fotó/régészet) a régészeti részleg például sejtelmes, föld alatti világot idéz, a néprajzi emlékek pedig a plázák kirakatainak stílusában láthatók. A vándorkiállítást további hat helyszínre viszik el, jövő év elején Szombathelyen, az Iseumban mutatják be a válogatást. A Savaria Múzeum sikeresen pályázott is a géniusz program támogatására: 80 millió forintból rendbe teszik a Vasi Skanzen malomépületét.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum, elnök, MVMSZ
"Lehetővé teszi, hogy a malmot rendbe tegyünk, és ott egy állandó kiállítással, múzeumpedagógiai programokkal együtt egész évben tudjuk várni a gyerekeket és a látogatókat, akkor is, amikor a skanzen házai nem látogathatók."

TeTT címmel még idén kezdetét veszi egy időszaki kiállítássorozat, amibe több tudományág is bekapcsolódik, hasonlóan a korábbi Adria-szériához. Erre 25 millió forintot sikerült nyerni.