Hírek

Elindult az általános és középiskolákban a tanulók újraélesztési oktatása

2012. február 06., 17:13

A Szombathely a segítés városa! program részeként mintegy 12.000 diák sajátíthatja el azokat az elméleti tudnivalókat és gyakorlati fogásokat, amelyek segítségével szükség esetén megmenthetik egy ember életét. A diákok is fontosnak tartják a programot.

Elindult az általános és középiskolákban a tanulók újraélesztési oktatása

Ma indult el a szombathelyi iskolákban az újraélesztés ismereteinek oktatása. Puskás Tivadar polgármester a Gépipari Iskolában beszélt a Szombathely,a segítés városa programról, az újraélesztés fontosságáról. Csak ebben az intézményben mintegy 700 diák fogja elsajátítani az ismereteket.

Tóth Gábor, tagintézményvezető - Szombathelyi Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Gépiari Szakképzőiskolája
Az iskola valamennyi tanulója résztfog venni, a szakképző évfolyamok is. Korábban a tantervben nem volt beépítve, de nyilván most be fog kerülni a tanteremben is.

A diákok előbb megnézték a Szombathelyi Televízió és a mentőszolgálat által, az újraélesztésről készített rövid oktatófilmet, majd következett a gyakorlati oktatás.

"Jobbkezet a szegycsontra helyezzük, a mellkas közepére és 30 kompressziót kell végezni."

A programban a városi iskolák testnevelő és biológia szakos tanárait tanítják meg alapszinten a reanimációra. Az iskola 3 pedagógusa nemrég vett részt egy ilyen képzésen. Most ők adják tovább az ismereteket a diákoknak.

Prukner Péter
Szerintem nem olyan nehéz, bár nekem a befúvás nem ment nagyon. A kompresszió könnyű.

Horváth Benjamin
Az életet menteni vele könnyebb ha megtanulja az ember. Szerintem megtanulható. Ha minél több ember tudja minél több embernek tudnak segíteni is.

A városi oktatási intézményekben mintegy 12.000 diák tanulhatja meg, baj esetén mi a teendő, hogyan tudják megmenteni egy ember életét.

Dr. Puskás Tivadar, polgármester
Reméljük, hogy amellett, hogy az újraélesztés manuális kivitelezése megtörténik, megtanulják a fiatalok, fogékonyak erre. Utána ezzel párhuzamosan az újraélesztésnek, a segítésnek a szellemiségét sajátítják el.

A Szombathely, a segítés városa! program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a megyeszékhelyen és közvetlen környezetében élők mintegy 30%-a elsajátítsa az újraélesztés elméleti és gyakorlati ismereteit.