MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathely szociális térképe

2011. július 01., 11:29

Több mint 1000 embert kérdeztek meg a felmérésben, olyanokat is, akik valamilyen szociális ellátást vesznek igénybe. A lakhatási- és életkörülményekre, az autóhasználatra, a szociális ellátások igénybevételére kérdeztek rá a szakemberek. Az eredmények nemcsak helyben segítenek a szociális ellátórendszer  működésében, hanem az országos szociálpolitikát is befolyásolhatják , hiszen a szakminisztériumba is elküldik a felmérést.

Szombathely szociális térképe

Egy átlagos lakótelepi parkoló. Az autók között sok régi modellt találni. A szociális térkép egyik megállapítása szerint egyre öregebb a szombathelyi gépjárműpark. Új autóval csak a megkérdezettek alig 3%-a rendelkezett. Jellemzően 5 évnél idősebb autókkal közlekednek a szombathelyiek. A válszadók harmadának 13 évnél is idősebb volt az autója.  Déri Ambrus egy 20 éves Ladával jár. Azt mondja: szeretné, de nem cseréli le a kocsiját.

A felérésből kiderült: a válság miatt sok család elvesztette ingatlanát és nőtt az albérlők aránya Szombathelyen. A legnagyobb kihívást továbbra is a munaknélküliség jelenti. Azok nagy része, akik segélyt vettek igénybe azt is elmondták: a pénz nem jelenet nekik különösebb segítséget. Elsősorban munkahelyre lenne szükségük. A Szociális térkép az időseke is ráirányította a figyelmet.

A TELEFONNÁL: SZAKÁLY GÁBOR, ELNÖK - SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG
Sok idős, egyedülálló ember él ma Szomabthelyen, akikről sok esetben a családjuk nem gondoskodik, egyedül a szociális ellátórendszer segítő kezére számíthatnak. Ezért a nappali ellátást valamint a házi ápolás-gondozás rendszerét át kell tekintenünk, hogy hogyan lehet azt hatákonyabban, az otthon élő idős emberek segítségére fordítani.

A Szociális térkép tanulmány elolvasható a város honalpaján.