Hírek

Elkezdődött a Szent Márton-templom előtti tér felújítása

2017. július 04., 16:40

A beruházás eredményeként gyalogos övezetté válik a környék, ezért a forgalmi rend is megváltozik. A munkálatokkal várhatóan az idei Szent Márton-napig végeznek a kivitelezők.

Elkezdődött a Szent Márton-templom előtti tér felújítása

A jelzőlámpa még működik, de behajtani már nem lehet a Szent Márton-templom előtti útra. A környék építési terület – elkezdődött a tér átalakítása. A közgyűlés még 2015-ben döntött arról, hogy a belvárosi gyalogos övezetet a székesegyháztól a Szent Márton-templomig kiterjeszti, így a gépjárműforgalom megszűnik ezen a téren.

Puskás Tivadar polgármester
Ez eddig egy parkoló volt végeredményben és egy átmenő forgalmat biztosító hely, és szeretnénk a Szent Márton-terv keretében egy olyan közösségi térré alakítani, ami Szent Márton tiszteletét sugározhatja.

A munkálatok a Szent Márton-szobrot körülölelő ovális dísztér kialakításával kezdődtek.

Szemes István főmérnök, Alpok-Terra Kft.
Első ütemben most a burkolatbontásokat, szegélybontásokat kezdtük el, a mai nappal indítottuk a munkákat, előreláthatóan a bontás másfél-két hetet vesz igénybe, ezt követően tudjuk kezdeni a közműcseréket.

A tervek szerint augusztusban kezdik építeni a burkolatokat, ezt követi a parkosítás és a padok, lámpák, kerékpártárolók kihelyezése. A beruházás eredményeként megváltozik a forgalmi rend a környéken. A templom előtt megszűnik az autóközlekedés, helyette a lakótelepi házak végénél építenek új utat, amely jelzőlámpás csomóponttal kapcsolódik a Szent Márton utcához. Az új út két oldalán helyezik el a parkolókat, a turistabuszoknak pedig ideiglenes megállóhelyet biztosítanak. Bár a munkák befejezésének határideje november vége, a kivitelező azt ígéri, hogy a november 11-i Szent Márton-ünnepet már itt rendezheti a város.