Hírek

Elkezdődött az autisták nyári tábora

2020. augusztus 06., 14:29

Eddig egy hetesre tervezték a programot, idén azonban a járványhelyzetben elfogyott a szülők szabadsága - emiatt két hétig várják életreszóló, kellemes élméyek a speciális nevelési igényű gyermekeket.

Elkezdődött az autisták nyári tábora

Kalandpark, fagyizás, séta a Smidt Múzeumban és a skanzenben - ez csak néhány program azok közül, amelyek az autista táborban várják a gyermeket.  

Pohánka Edit - kuratóriumi elnök - PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány
“Rájuk szabva, tehát figyelembe véve az ő speciális igényeiket, az ő különleges helyzetüket, tehát mindent annak a célnak vetettünk alá, hogy ez a két hét számukra élményekben gazdag legyen, felejthetetlen, és közben a szüleik is tudják végezni az ő munkájukat.”

A vasi múzeumfaluban színes programokban volt részük - ebben a (05:25)titokzatos fekete dobozban különböző tárgyakat helyeztek el - aki felismerte, le is rajzolhatta.

Döbrösy Viktória Mira
“Rajzoltunk, ki kellett találnunk, hogy mi az! - Te mit rajzoltál? - Egy fazekat, egy virágot, anyukámnak, mert névnapja lesz! - Hogy hívják? - Krisztina!”

A diákokra a múzeumpedagógusok is készültek: kicsit másképp, mint általában.

Horváth Sándor - intézményvezető, Vasi Skanzen
“Mindig nagy lelkesedéssel készülünk rá, és próbáljuk azokat a speciális dolgokat is figyelembe venni, amivel az autista fiatalokkal, gyerkekkel kell, hogy éljenek, hogy meg lehessen őket szólítani.”

A tábort az Autisták Országos Szövetsége támogatta: pályázaton nyert  a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány forrást az ingyenes vakációra. A speciális igényű, különleges gondoskodást igénylő gyermekeket átlagos táborok nem, vagy nagyon nehezen fogadják.  

Hauber Krisztina - autizmus spektrum szakos gyógypedagógus
“Más speciális szükségleteik vannak, erre külön készülnünk kell, emiatt mi a szülőktől előzetesen jellemzéseket kértünk, hogy mik azok a tevékenységek, amiket különösen szeret, mik azok a tevékenységek, amiket nem szeret, mik azok a zajok, illatok, amiket nehezen visel, és egyáltalán nem tolerál.”

A csoportban dolgozó önkéntes fiatalokat is előre felkészítették a feladatra.

Bognár Jázmin - önkéntes
“Önkéntesként az a dolgunk, hogy figyeljünk rájuk, nézzük, merre mennek, mivel foglalkoznak, tehát vigyázni rájuk, nagyon barátságosak, imádnivalóak véleményünk szerint, nagyon, nagyon odafigyelnek a másikra, és meglepően jó kommunikációs készségeik is vannak.”

Az autista gyermekek tábora idén 2 hétig tart, bázisa az AGORA.