Hírek

Előadások a gyárépítésekről és ipari fejlesztésekről

2017. július 18., 15:23

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem második napja az országszerte zajló nagyberuházásokról szólt. Stadionok épülnek, üzemek bővülnek, ipari parkok létesülnek a fővárosban, a pólusvárosokban és a megyei jogú városokban egyaránt.

Előadások a gyárépítésekről és ipari fejlesztésekről

A Martineumban folytatódott kedden délelőtt az urbanisztikai nyári egyetem előadássorozata. Az elsők között Huszár Gábor polgármester arról beszélt, hogyan tudta megváltoztatni az 1990-es évek elején az egyik németországi gyáróriás leányvállalata Szentgotthárd arculatát és hogyan befolyásolta az emberek szemléletét. A célok most is ugyanazok mint a rendszerváltás idején, azaz a beáramló munkaerő megtartása, letelepítése, valamint a turisztikai vonzerő növelése.

Huszár Gábor - polgármester, Szentgotthárd
"2010-2011 a Flex gyárnak a bejelentése és építése. Az Orbán-kormány hathatós támogatásai, a munkahelyteremtő program és az autóipar magyarországi fellendítése. És ez deja vous, tulajdonképpen most érezzük, amit a 90-es évek elején az akkori városvezetők éreztek, hiszen ugyanúgy kellenek a lakások, ugyanúgy kell az infrastruktúra."

A 4 napos rendezvényre határontúliak is érkeztek, többek között Kolozsvárról is, ahol jelenleg versenyhelyzet áll fenn a különböző egyesületek, egyházak infrastruktúrájának felújításában.

Guttmann Szabolcs - elnök, Kolozsvári Építészek Rendje
"Gyakorlatilag egy olyan város keresi önmagát, ahol az a kostans 60 ezer magyarság most már csak 18 százalékot jelent, de hál'Isten megmutathatja kultúráját a többség előtt."

Szerdán ugyancsak a Martineumban Múltunk jövője címmel a történeti épületek, városrészek felújításának és a jelenkori energiatudatos építkezésnek a kapcsolatáról lesz szó a szabadegyetemen.