Hírek

Előadások az idősklubokban

2020. október 14., 19:42

A Pálos Károly Központ a tavaszi járványhelyzet alatti tapasztalatait felhasználva egy új szolgáltatást vezetett be. Az idősklubokban újfajta előadásokat tart az intézmény egy munkatársa - ezzel helyettesítik a most elmaradt programokat.

 

Előadások az idősklubokban

Heti rendszerességgel tartanak előadást a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat öt idősklubjában. A Váci utcaiban kedden zajlott előadás, a járványügyi intézkedések betartásával: a kézfertőtlenítés, a váltócipő és a biztonsági távolság betartásával is  interaktív volt a program.

“Hát abban a korban, az én gyerkeim korában nem volt olyan gyerek, akinek nem volt majom, ilyen moncsicsi!”

A generációk harcáról tartott előadást Hende Tamásné szociális munkatárs, lehetősget adva az együtt gondolkodásnak és a nosztalgiázásnak is.

Hende Lászlóné - szociális munkatárs - Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“A cél az elfogadás, mindenképpen az, hogy ne csak a hibákat, hogy “bezzeg én amikor fiatal voltam” és “ezek am ai fiatalok milyenek”, tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalokat mi neveltük, minket is ők neveltek, tehát minden generáció hatással van a másikra, akár a családok, és nemcsak a tévéműsorok hatásait, híradókban látott dolgok hatnak ránk, hanem elsősorban amit al egkisebb közösségünkben, a családban tapasztalunk.”

A generációk közti különbség mindenkit foglalkoztat, a téma az idősek között is nagy visszhangot keltett.

Óvári Jánosné - ny. pedagógus
“Mégse cserélnék, a mai gyereknek nagyon kiváló élete van, nagyon kiváló időszakban él, hiszen fejlett a világ, szinte kapitalizmus van nálunk  is, és a mi korunk az háború után volt.”

Az előadások egyik célja, hogy az ellátottak mentális és szellemi frissességét fenntartsa. De az intézmény munkatársa kézműves foglalkozásokat is tart, szójátékokat játszik a klubtagokkal, csoporttevékenységre készteti őket.

Ezekkel a rendezvényekkel az elmaradt kirándulásokat, bálokat, meghívott vendégeket igyekszik pótolni a szolgálat. A klubok mellett az idősek egyéni ellátásában is nagyobb szerepet kap a lelki egészég megőrzése.